Terapia prin expunere in vivo s-a dovedit a fi un tratament extrem de reusit pentru fobii, dar este impracticabila pentru teama de a vorbi public sau de a zbura. Solutia poate fi terapia prin expunere la realitatea virtuala.
Studiile arata ca 1 din 10 persoane sufera de fobie sociala la un moment dat in viata. Fobiile pot varia drastic in ceea ce priveste prevalenta si severitatea lor, dar sunt mai frecvente decat ne dam seama.
Exista doua mecanisme cunoscute care permit dezvoltarea fobiilor. Prima este pur si simplu experienta personala (oamenii care au fost muscati de un caine, de exemplu, invata sa asocieze cainii cu teama si pericolul).
Al doilea este mass-media. In prezent, tragediile prezentate la televizor, ca de exemplu un accident aviatic, pot provoca anxietate sau traume sustinute la unii telespectatori, chiar daca propriile lor experiente de zbor au fost pozitive.
Cu toate acestea, pentru aproximativ o treime din persoanele care sufera de fobie, cauza este necunoscuta.
Desi in prezent nu exista dovezi ca acest lucru se intampla la om, cercetarile care implica animale sugereaza ca efectul unor experiente traumatice se transmite si este mostenit de generatiile viitoare.
S-ar putea sa nu fie intotdeauna clar ce cauzeaza fobiile, dar intelegem cum sunt mentinute: problema este EVITAREA. In anul 1950, psihologul sud-african, James Taylor, a dezvoltat „terapia cu expunere graduala” sau „desensibilizarea sistematica” pentru a trata temerile patologice.
Ideea este de a invata treptat sistemul limbic – partea emotionala a creierului – ca obiectul fricii nu este asociat cu nicio amenintare reala.
Cum functioneaza realitatea virtuala in tratarea fobiilor
Pentru multe tipuri de fobii, tratamentul traditional de expunere in vivo nu este fezabil. Depasirea fricii de a vorbi in public sau a fricii de zbor, de exemplu, pot fi dificil de abordat practic. In ultimii 10 ani s-a dezvoltat din ce in ce mai mult, ca si solutie, realitatea virtuala, folosind unele dintre tehnologiile care ne-au adus cinematografia 3D.
In timpul terapiei virtuale pacientul isi intalneste obiectul fobiei intr-o lume virtuala care simuleaza cat se poate de real situatia generatoare de anxietate. Acesta utilizeaza ochelari de proiectie 3D, dotati cu senzori de monitorizare a miscarilor corpului, care sunt conectati la un calculator.
Acest lucru ii permite medicului/psihoterapeutului sa ofere o indrumare atenta, pastrand in acelasi timp controlul deplin asupra a tot ceea ce are loc, regland intensitatea terapiei in functie de nevoile individuale ale pacientului. In cazul fricii de a vorbi in public, prin cateva clicuri de mouse se poate seta un discurs in fata unei audiente considerabile, care va rade si va aplauda la ceea ce spune pacientul.
Terapia care foloseste realitatea virtuala functioneaza datorita unui truc neurologic descoperit de oamenii de stiinta, care au comparat conexiunile cerebrale activate la pacientii fobici si non-fobici in mediul virtual.
Non-fobicii sunt capabili sa preia rapid detaliile subtile spunandu-si ca obiectul nu este real, ca de exemplu modul in care paianjenul se misca si reactioneaza sau lipsa de miscare in avionul virtual.
Fobicii, totusi, cauta imediat semnalele pe care le percep ca fiind relevante pentru supravietuirea lor. Simpla prezenta a picioarelor si a miscarii paianjenilor in directia lor este suficienta pentru a declansa un raspuns emotional puternic – suficient pentru initierea fricii si a experientei corective de invatare.
Scanarile creierului arata ca, o data ce tratamentul s-a terminat, mecanismul de amenintare a creierului revine la functionarea normala. In special, exista un raspuns foarte redus in doua regiuni: insula si amigdala.
Programele de terapie prin realitatea virtuala au inceput de asemenea sa fie testate ca o terapie noua pentru tinerii cu tulburari de autism, pentru care anxietatea si fobiile sociale sunt extrem de comune.
Aceasta tehnologie va deveni din ce in ce mai sofisticata, fiind determinata de o nevoie tot mai mare. Un studiu efectuat in Marea Britanie a aratat ca aproximativ 10 milioane de persoane sufera de o fobie si, cu toate acestea, marea majoritate nu va lua niciodata in considerare cautarea unui tratament.
sursa foto: freepik.com
Dr. Nadia Gorduza este singurul psihoterapeut si trainer din Romania specializat in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii.
Dr. Nadia Gorduza reprezinta in Romania Virtually Better Inc. USA.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
WhatsApp: +4 0751 202 272
Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:

Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.