Te preocupa ideea de parenting si mereu cauti informatii in legatura cu acest lucru? Esti pierdut printre toate sfaturile pe care le gasesti pe Internet si nu mai stii care este varianta corecta, acceptabila si cum poti da cele mai bune rezultate in cresterea copilului tau?
Iata singurele sfaturi de parenting de care aveti nevoie acum!
1. Lasati copiii sa esueze.
Pentru a invata autosuficienta, copiii trebuie sa se indeparteze ocazional (la propriu si la figurat) de ajutorul tau. Majoritatea parintilor nu stiu de ce sunt capabili copiii lor si intervin pentru a le facilita lucrurile. Inainte de a va grabi sa va ajutati copilul in orice sarcina fizica, intrebati-va: „Copilul meu este in pericol real?” Daca nu este un pericol real, e timpul sa ne retragem si sa vedem ce se intampla, doar asa isi vor capata independenta si doar asa vor stii ca din esec invata si ca nu vom fi mereu langa ei!
2. Respectati cele trei reguli ale temelor pentru casa.
Numarul unu: Faceti mai intai cel mai greu lucru.
Regula numarul doi: Puneti telefonul departe. Timpul acordat temelor nu poate fi total lipsit de tehnologie (computerele, din pacate, sunt adesea un rau necesar), dar cel putin poate fi lipsit de mesaje catre prieteni si de notificari din social media.
Regula numarul trei: De indata ce sarcinile pentru scoala sunt terminate, copilul sa pregateasca rucsacul pentru maine si plasati-l langa usa. Lasati-l pe el sa faca singur acest lucru!
Acesta este un proces clar in trei pasi pe care copiii il pot interioriza! Extrem de util pe termen lung!
3. Realizati acte de caritate cu copilul!
Copiii trebuie sa stie ca a-i ajuta pe ceilalti este o practica de zi cu zi, nu un mare gest realizat din cand in cand. A-i ajuta pe ceilalti il va ajuta si pe copil sa inteleaga ca toata lumea are drepturi, ii va spori altruismul si bunatatea si se va simti mai bine cu el insusi. Provocati-va pe dvs., in primul rand sa realizati acte mici de caritate in fiecare saptamana si cereti ajutorul copilului in aceste acte de caritate. Oferiti ajutorul unui batran care vrea sa treaca strada, cumparati ceva de mancare pentru un om nevoias. Important este ca el sa va vada pe dvs. facand aceste lucruri!
4. Reguli stricte de culcare.
Un studiu publicat in 2013 a constatat caci copiii de sapte ani care aveau ore de culcare neregulate au avut mai multe probleme de comportament decat cei cu ore regulate.
5. Permiteti-le sa citeasca ce vor!
Copiii care citesc din placere exceleaza din punct de vedere academic – nu numai in artele lingvistice, ci, dupa cum au descoperit cercetarile recente ale Institutului de Educatie din Londra, si in matematica. Asa ca, desi doriti sa-l ia pe Dickens in mana, nu-l fortati, orice tip de lectura potrivita pentru varsta lor este benefica!
6. Nu-i platiti pe copii sa isi faca curat in camera!
Daca le dai de fiecare data 10-20 de lei pentru a-si face patul, atunci cand ii ceri sa te ajute sa transporti alimente, iti vor spune: Cat? De ce as face asta gratuit cand ma platesti sa-mi fac patul? Puteti acorda copilului o indemnizatie ca introducere in gestionarea banilor si, eventual, pentru un comportament general bun. Dar nu oferiti bani pentru treburile cotidiene.
7. Modeleaza comportamentul curajos.
Vrei copii increzatori?
Fii tu increzator! Mergi singur la un film. Daca ti s-a patat camasa, nu te panica, razi de fata cu copilul despre asta! Asuma-ti riscuri curajoase si calculate, bineinteles!
Copilul simte si preia comportamentul de la parinti. Daca observa teama legata de viata, temeri legate de activitati cotidiene si observa evitarea la parinti, acestia vor incepe sa considere ca lumea e periculoasa, iar intr-o lume periculoasa, pentru a supravietui trebuie sa fim cat mai controlati. Iar cu acest comportament, cum vor putea ei sa exploreze, sa invete si sa se dezvolte?
Asadar, fii curajos, infrunta-ti temerile!
8. Modelati comportamentul alimentar
In loc de scenariul totul sau nimic, oferiti o varietate de alimente la masa: felul principal, plus mai multe sortimente de alimente sanatoase. Il lasati pe el sa decida ce doreste sa manance, ii acordati mai multe variante, nu trebuie sa simta ca a manca este o povara, ci ca exista variante, iar el poate sa o aleaga pe cea care ii surade mai mult. Important este ceea ce mananca copilul in mod natural, pe termen lung, nu ceea ce este fortat sa manance la o singura masa. In acest fel, va simti ca este alegerea lui ce mananca, nu este conditionat sa o faca.
9. Puneti-va mai intai propria masca de oxigen.
Cu alte cuvinte, ai grija de tine mai intai ca sa poti fi un parinte pe deplin angajat in cresterea copilului. Parintii care renunta la odihna, mancare si distractie de dragul copiilor lor nu fac nimanui o favoare. Oamenii se simt vinovati atunci cand muncesc mult, asa ca vor sa le ofere tot timpul liber copiilor lor. Dar cu acest comportament riscati sa deveniti epuizati emotional si fara energie pentru a o putea da copiilor atunci cand au chiar nevoie de ea. Un weekend la spa poate sa nu fie realist, in anumite cazuri, dar este bine sa va luati 15 minute din timp pentru a face o baie dupa ce ati intrat pe usa de la birou. Cu cat sunteti mai incarcati energetic, emotional, cu atat aveti mai multa putere si mai multa energie pentru a o oferi copilului.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
WhatsApp: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania

Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.