Copilul vine pe lume. Nimic nu este mai pretios sau mai magic decat fiinta umana pe care urmeaza sa o hranesti si sa o ghidezi prin viata pentru tot restul vietii tale. Iti iubesti copilul. A creste acesta fiinta umana iti aduce bucurie fara margini, crestere personala si implinire.
Si apoi, dintr-o data, „luna de miere” se termina. Minuscula persoana plange toata noaptea cand e bebelus, spune constant „nu” in copilarie, cand mai creste putin, te ignora si apoi isi da ochii peste cap cu dispret cand este adolescenta. Magia incepe sa se estompeze putin. Multi parinti incep sa se simta fara puteri, frustrati si uneori simt ca nu li se ofera respectul cuvenit. Si odata cu aceste sentimente vine adesea si deconectarea.
Deconectarea incepe atunci cand parintii reactioneaza la propriile lor ganduri si emotii puternice. Puteti incepe sa va suparati pentru alegerile sau actiunile copilului, sa va razbunati folosind controlul pentru a „il invata o lectie” sau sa va retrageti si sa va deconectati de copil ( ca parinti, toti ne-am simtit asa uneori!).
Aceste reactii nu ajuta la gestionarea eficienta a comportamentului. Nici nu modeleaza comportamentul pe care vrei sa-l dezvolti la copiii tai si nici nu ajuta la construirea relatiei. Copiii prospera, totusi, atunci cand se simt conectati si respectati si iubiti de catre parinti. Dupa cum spune Jane Nelsen de la “Disciplina pozitiva (Positive Discipline), „Trebuie sa ne conectam inainte de a corecta sau redirectiona” si „copiii se descurca mai bine cand se simt bine, nu mai rau”.
O modalitate de a evita sa fii prins in ciclul reactiv este sa cultivi o mai mare dragoste si admiratie in familia ta. Lucrand consecvent si intentionat pentru a promova aceste doua calitati, mentineti si aprofundati legatura cu copilul. Mai multa dragoste si admiratie iti vor oferi, de asemenea, o viziune mai pozitiva asupra copilului tau in acele momente grele in care pare ca ti-ai atins limita. Cand se intampla acest lucru, vei fi echipat pentru a gestiona comportamentele si alegerile provocatoare ale copilului tau cu mai multa usurinta, intentie si gratie.
Deci, cum se face asta? Se face cu intentie!
Cultivarea dragostei si a admiratiei poate fi facuta foarte simplu prin a recunoaste meritele copilul si a-i multumi ca exista in viata ta. O practica care este usor de adoptat este o recunoastere zilnica sau saptamanala. In familia mea, le numim „recunostinte”. Poate face parte dintr-o intalnire de familie saptamanala sau dintr-un ritual de conexiune independent. Incepeti prin a cere fiecarui membru al familiei sa identifice sau sa impartaseasca o apreciere pentru toti cei de la masa. La inceput, poate fi necesar sa-l antrenezi pe copilul tau cu privire la tipurile de lucruri pe care le poate identifica, aprecia si limbajul pe care il poate folosi. Pentru cei mici ai putea sa ii pui sa completeze spatiul liber spunand „Multumesc, ______, pentru______”. Poate fi util sa incepeti aceste conversatii spunand tu prima data, astfel incat sa poti modela maniera jocului.
Recunoasterea si incurajarea sunt diferite de laude. O recunoastere descrie un comportament productiv sau ofera multumiri pentru ca ai facut ceva fara a adauga o judecata de valoare. Lauda adauga cuvinte de judecata precum uimitor, bun sau fantastic.
Aprecierea ta poate suna ca:
Am observat ca tu…
Am apreciat cand tu…
Apreciez ca esti… cand…
Cand tu… am simtit…
Ai reusit saptamana asta cand ai…
Multumesc pentru…
Felicitari pentru…
Si nu astepta doar conversatia zilnica sau saptamanala pentru a pune in practica astfel de comportamente de recunoastere si apreciere. Asigurati-va ca modelati aceasta practica pe tot parcursul zilei cu copiii si cu oricine altcineva pe care il intalniti. Copiii urmaresc orice actiune pe care o facem si isi vor dezvolta aceste abilitati si sentimente atunci cand va vor vedea ca le modelati cu consecventa. Emotiile sunt contagioase. Asa ca nu va opriti cand mergeti la magazin si vedeti ca vanzatorul a avut o zi lunga si grea. Oferiti-i o apreciere! Copiii vor observa.
A ne face timp pentru a avea parte de multumiri zilnice sau saptamanale in familie poate fi simplu, dar mentinerea lor constanta poate necesita munca! Facand din acest obicei un nou obicei, creati dragoste si admiratie, cultivati o conexiune mai profunda cu copilul si raspundeti la comportamentele negative cu mai mult calm si intentie.
Deci ce mai astepti? Stabileste o intrunire cu familia si incepeti seara de “recunostinte” chiar astazi!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
WhatsApp: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania

Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.