Despre ce ar trebui sa discutati impreuna inainte de aducerea unui copil pe lume?
Care sunt cele mai importante schimbari ce va asteapta?
Iata 10 intrebari care va vor determina sa va ganditi bine si sa discutati in legatura cu o decizie care va va schimba relatia profund.
1.De ce acum sa aducem un copil pe lume?
Nu exista un raspuns corect sau gresit aici.
Este esential sa fiti pe aceeasi lungime de unda in legatura cu ceea ce este important pentru voi si de ce simtiti amandoi ca este timpul pentru a avea un copil.
Nu aveti nicio idee despre ceea ce implica venirea unui copil si despre ce anume trebuie sa vorbiti? Acest articol va va ghida in conversatia voastra.
2.Cum va afecta cuplul aducerea unui copil pe lume?
Discutati despre asteptarile fiecaruia dintre voi inainte de aducerea unui copil pe lume, acoperind totul, de la repartizarea sarcinilor si pana la fiecare schimbare care ar putea sa apara.
Asigurati-va ca discutati despre:
Impartirea sarcinilor, inclusiv schimbarea scutecelor, trezirea in timpul noptii, ingrijirea copilului in timpul zilei, cine-i face baie, cine-l adoarme, etc.
Legat de bani: Ce se va schimba? Cum veti economisi pentru educatie si pentru cheltuielile zilnice? Trebuie sa fiti clari si cinstiti unul cu celalalt.
Cum se va schimba relatia voastra? Aparitia celei de-a treia persoane in mixul vostru va schimba multe lucruri. Dar nu trebuie sa intrati in panica!
Doar asigurati-va ca discutati impreuna despre temerile si sperantele voastre, astfel incat sa fiti pe aceeasi lungime de unda dupa aducerea unui copil pe lume.
3.Cat de puternic este cuplul nostru acum?
Psihoterapeutul Ashley Davis Bush, autorul cartii “75 de obiceiuri pentru o casnicie fericita”, spune: “Trebuie sa simtiti ca lucrurile merg, ca sunteti aproape si ca va descurcati bine impreuna”.
Aducerea unui copil pe lume nu va face nimic mai usor, astfel incat trebuie sa fiti siguri ca va straduiti sa aveti o relatie solida.
De multe ori partenerii simt ca s-au racit si ca s-au indepartat unul de celalalt si cred ca daca vor avea un copil, ii va apropia mai mult.
Este fals. A avea un copil poate fi un factor de stres pentru o relatie, deci va trebui sa incepeti atunci cand sunteti puternici.
Daca incepeti atunci cand sunteti slabi, lucrurile se vor inrautati.
4.Cum vrem sa ne crestem copilul?
Discutati ce inseamna pentru fiecare dintre voi “mama” si “tata”.
Aceasta ar putea insemna o mica retraire a copilariei. Puneti intrebari de genul “Ce a fost grozav atunci?” sau “Ce nu ti-a placut?”.
Invatam sa fim parinti de la parintii nostri. Unii dintre noi avem multa recunostinta si respect pentru parinti. Unii dintre noi, nu avem.
Este foarte important ca ambii parteneri sa-si expuna de mai multe ori unul fata de celalalt ceea ce inteleg prin notiunile “mama” si “tata”.
Astfel isi pot defini propria lor cale de a fi parinti si de a nu aluneca spre pattern-urile parintior lor.
5.Ce vom face in legatura cu ingrijirea copilului?
Trebuie sa incepeti sa vorbiti despre cine va lucra si cine ar putea sa ramana acasa, atunci cand soseste copilul.
Este in regula sa va razganditi, dar este o conversatie importanta, inainte ca lucrurile sa devina agitate.
S-au dus zilele in care mamele renunta automat la locurile lor de munca pentru a ramane acasa.
Cuplurile de azi au o multime de optiuni.
Unele cupluri isi doresc ca unul dintre parinti sa ramana acasa dupa aducerea unui copil pe lume, insa trebuie fie sa-si suplimenteze venitul, fie sa faca mai multe economii.
Alte cupluri isi doresc ca ambii parinti sa continue sa lucreze, insa nu se poate echilibra dorinta de a face cariera cu dorinta de a avea grija de copil.
Este foarte important pentru planificare sa vorbiti despre aceste lucruri inainte de a avea unul sau mai multi copii.
Ambii parinti intentioneaza sa se intoarca inapoi la munca? Daca da, vor angaja o bona? Vor cere ajutorul bunicilor? Vor cauta o cresa?
Cheia este gasirea unei optiuni cu care ambii parteneri sa se simta confortabil.
Un parinte va sta acasa? Daca unul dintre parinti renunta la salariul lui, discutati despre modul in care se va compensa pierderea unui venit.
Comunicati unul cu celalalt, deoarece va fi dificil pana va obisnuiti cu situatia financiara noua in care vor exista si retusuri de buget.
6.Aducerea unui copil pe lume – cum il vom educa pe cel mic?
Terapeutii licentiati in relatiile de cuplu spun ca disciplina este un subiect care trebuie discutat neaparat, deoarece ea reprezinta mult mai mult decat o simpla corectie.
Am invatat despre disciplina de la proprii nostri parinti, insa fiecare familie este diferita.
Tot mai multi oameni ar trebui sa inteleaga ca de fapt educatia, disciplina este mai mult despre relatia cu propriul copil.
Viitorii parinti trebuie sa fie pe aceeasi lungime de unda in ceea ce priveste educarea copilului.
Trebuie sa discutati, chiar daca dureaza putin mai mult, deoarece fiecare vine cu propriile idei si conceptii.
Ar fi bine sa vorbiti despre modul in care fiecare dintre voi a fost educat in copilarie, ce v-a placut si ce nu.
Important pentru voi: INTEGRAREA NOU-NASCUTULUI IN VIATA DE CUPLU: PROGRAMUL GOTTMAN. Afla mai multe despre cum te pot ajuta specialistii cu experienta ai ID Therapy.
7.Ce credinte religioase si ce valori vrem sa transitem mai departe?
Doriti sa va cresteti copiii intr-o anumita credinta?
Ce valori sperati ca ei sa-si insuseasca in propria viata?
Cum veti stabili un exemplu pentru ei?
Participand la serviciile religioase sau traind in conformitate cu valorile voastre morale, aceste lucruri ii vor ghida intr-un anumit mod.
8.Cum vom mai avea si timp pentru “noi”, dupa aducerea unui copil pe lume?
Trebuie sa stiti cum sa va protejati prietenia si parteneriatul. Sunteti gata sa mai adaugati o persoana familiei voastre?
Cand vine copilul, el va cere aproape tot timpul, energia si iubirea voastra. Asta inseamna ca partenerul va avea mai putin din toate acestea. Este un fapt.
Insa va trebui sa va gestionati mult mai bine timpul, energia si dragostea pentru a va putea proteja si hrani prietenia in relatia de cuplu (Afla care sunt cele 7 PRINCIPII PENTRU UN MARIAJ FUNCTIONAL SI FERICIT: PROGRAMUL GOTTMAN)
Sa va indepartati unul de celalalt este foarte usor – chiar si fara sa va dati seama.
9.Ce se intampla daca incercarea de a concepe este o provocare pentru noi?
Cuplurile ar trebui sa discute despre posibilitatea de a nu concepe imediat, dar si despre cum s-ar simti daca nu s-ar intampla asta.
Astfel intrebarile-cheie precum “Cum te-ai simti daca am fi in imposibilitatea de a concepe?” sau “Ce simti in legatura cu adoptia sau cu surogatul?” sunt foarte importante.
Infertilitatea este un obstacol foarte stresant si provocator pentru multe cupluri.
Decat sa sperati in tacere ca veti fi unii dintre cei norocosi, fara probleme, discutati mai intai despre importanta de a avea copii.
Intrebati-va reciproc despre acceptarea tratamentelor pentru infertilitate, precum si despre adoptie sau surogat.
Doar presupunand ca partenerul simte la fel ca tine, fara a discuta despre asta, este reteta pentru dezamagire si dezastru.
10.Cum am vrea sa arate viitorul nostru?
Sa ne gandim pe termen lung. Este usor sa fiti cuprinsi de entuziasmul de a avea o familie. Dar cum vreti sa arate viata voastra atunci cand copiii sunt mari?
Visati la vacante in familie cu unul sau cu doi copii adulti sau la mesele festive cu o multime de copii in jurul lor?
La un moment dat, la 18 ani sau mai tarziu, copiii vor pleca, iar voi doi veti fi liberi pentru a face unele alegeri.
Incepeti sa visati de acum la ce aveti de gand sa faceti. Sa calatoriti? Sa cumparati o barca? Sa va mutati la munte? Sa va intoarceti din nou la munca?
Nu conteaza la ce visati, dar conteaza ca visati.
Acest lucru va ajuta sa va pastrati capul sus atunci cand copilul va cere toata atentia si veti pastra viziunea viitorului, atunci cand sunteti coplesiti de prezent.
Test Gottman despre Parenting: CE STIL DE PARINTE ESTI?
Citeste mai multe articole de Parenting:
DEPRESIA POST NATALA (POST PARTUM): E DESPRE TINE, NU DESPRE COPIL
FURIA LA COPII: CUM SA TE PORTI CU UN COPIL EXPLOZIV
Articole asemanatoare:

Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.