Germofobia este frica exagerata de microbi. In acest caz, „microbii” se refera in general la orice microorganism care ne provoaca boli – de exemplu, bacterii, virusi sau paraziti.
Germofobia poate fi mentionata prin alte denumiri, printre care:
- Bacilofobia
- Bacteriofobia
- Misofobia
- Verminofobia
Germofobia – simptome
Toti avem diverse frici, dar fobiile tind sa fie privite drept irationale sau excesive in comparatie cu temerile obisnuite.
Suferinta si anxietatea cauzate de germofobie sunt disproportionate in raport cu daunele provocate de germeni. Cineva care sufera de germofobie ar putea ajunge la extreme pentru a evita contaminarea cu microbi.
Germofobia are aceleasi simptome ca si alte fobii specifice. In acest caz, se aplica gandurilor si situatiilor care implica microbi.
Simptomele emotionale si psihologice includ:
- O groaza sau o teama intensa de microbi
- Anxietate, ingrijorare sau nervozitate legate de expunerea la germeni
- Gandurile ca expunerea la germeni poate duce la imbolnavire sau la o alta consecinta negativa
- Gandurile ca sunteti coplesiti de frica in situatiile in care microbii sunt prezenti
- Incercarea de a va distrage atentia de la gandurile despre germeni sau situatiile care implica germeni
- Va simtiti neputinciosi in a va controla teama de microbi, pe care o recunoasteti ca fiind irationala sau exagerata
Simptomele comportamentale includ:
- Evitarea sau parasirea situatiilor percepute ca avand drept rezultat expunerea la microbi
- Petrecerea unui timp indelungat in care va ganditi, va pregatiti sau amanati situatiile care ar putea implica germeni
- Cautarea unui ajutor pentru a face fata fricii sau situatiilor care provoaca frica
- Dificultati in a lucra acasa, la locul de munca sau la scoala din cauza fricii de microbi (de exemplu, necesitatea de a va spala mainile in mod excesiv poate sa va limiteze productivitatea in locurile in care percepeti ca exista multi microbi)
Simptomele fizice sunt similare cu cele ale altor tulburari de anxietate si pot sa apara atat in timp ce va ganditi la microbi, cat si in situatiile care implica microbi. Acestea includ: ritm cardiac accelerat, frisoane sau bufeuri, dificultati de respiratie, strangere sau durere in piept, confuzie, furnicaturi, tremuraturi, tensiune musculara, neliniste, greata sau varsaturi, dureri de cap., imposibilitatea de a va relaxa.
Si copiii care se tem de germeni pot experimenta simptomele enumerate mai sus. In functie de varsta lor, pot prezenta simptome suplimentare, cum ar fi: crize de tantrum, plansete, tipete, se agata de parinti, probleme legate de somn, miscari nervoase, probleme legate de stima de sine.
Uneori, teama de germeni poate duce la tulburarea obsesiv-compulsiva.
Cum ne poate afecta germofobia stilul de viata
Daca suferiti de germofobie, teama de microbi, aceasta poate fi suficient de persistenta pentru a va afecta viata de zi cu zi. Persoanele care au aceasta problema incearca din rasputeri sa evite actiunile sau situatiile care ar putea duce la contaminare, cum ar fi o masa la un restaurant sau sexul.
Ar putea evita locurile in care sunt multi microbi, ca baile publice, restaurantele sau autobuzele. Unele locuri sunt mai greu de evitat, cum ar fi scoala sau locul de munca. In aceste locuri, actiuni cum ar fi a atinge manerul de la usa sau a da mana cu cineva poate duce la o anxietate semnificativa.
Uneori, aceasta anxietate duce la comportamente compulsive. Cineva cu germofobie ar putea sa-si spele mainile, sa faca dus sau sa stearga suprafetele curate foarte des. Desi aceste actiuni repetate ar putea sa reduca riscul de contaminare, ele va pot consuma energie si timp, facand dificila concentrarea asupra oricarui alt lucru.
Germofobia si tulburarea obsesiv-compulsiva
Frica si anxietatea legate de microbi sau de imbolnavire nu sunt neaparat un semn al tulburarii obsesiv-compulsive.
Pentru cei care sufera de tulburare obsesiv-compulsiva (TOC), obsesiile recurente si persistente duc la o anxietate si o suferinta semnificative. Aceste sentimente duc la comportamente compulsive si repetitive care ofera o oarecare eliberare. Curatenia este o compulsie comuna in randul persoanelor care au aceasta afectiune.
Este posibil sa existe germofobie fara TOC si invers. Unii oameni le au pe ambele. Diferenta esentiala este ca persoanele cu germofobie fac curat dintr-un efort de a reduce germenii, in timp ce oamenii cu TOC fac curat pentru a-si reduce anxietatea.
De ce apare germofobia
Ca si alte fobii, germofobia incepe adesea intre copilarie si varsta de tanar adult. Se crede ca mai multi factori contribuie la dezvoltarea acesteia:
- Experientele negative din copilarie. Multi isi pot aminti de un eveniment specific sau o experienta traumatica care a condus la temeri legate de germeni
- Istoria de familie. Fobiile pot avea o legatura genetica. Daca aveti un membru de familie cu o fobie sau o alta tulburare de anxietate, acest lucru va poate creste riscul sa dezvoltati o fobie
- Factorii de mediu. Convingerile si practicile privind curatenia sau igiena la care ati fost expusi ca persoane tinere pot influenta dezvoltarea germofobiei
- Factorii legati de chimia creierului. Se presupune ca anumite schimbari in chimia si functia creierului joaca un rol fundamental in dezvoltarea fobiilor
Factorii declansatori sunt obiecte, locuri sau situatii care agraveaza simptomele fobiei. Iata ce poate declansa aparitia simptomelor de germofobie:
- Fluidele corporale cum ar fi mucusul, saliva sau materialul seminal
- Obiectele si suprafetele murdare: manerul de la usa, tastatura unui calculator sau hainele murdare
- Locurile de unde puteti lua microbi, ca avioanele sau spitalele
- Practici sau oameni neigienici
Frica sanatoasa versus frica „irationala” de germeni
Majoritatea oamenilor isi iau masuri pentru a evita bolile obisnuite, cum ar fi racelile si gripa. Toti ar trebui sa fim ingrijorati de microbi in timpul sezonului de gripa, de exemplu.
De fapt, este o idee buna sa luati anumite masuri pentru a scadea riscul de a contacta o boala contagioasa si, eventual, sa o transmiteti si altora. Este important sa va faceti un vaccin impotriva gripei sezoniere si sa va spalati mainile in mod regulat pentru a evita sa va imbolnaviti de gripa.
Preocuparea pentru germeni devine nesanatoasa atunci cand cantitatea de suferinta pe care o provoaca depaseste suferinta pe care o impiedica. Exista foarte multe lucruri pe care le puteti face pentru a evita microbii.
Cum puteti afla daca frica de germeni este daunatoare pentru voi? Exista cateva semne, ca de exemplu:
- Daca ingrijorarile cu privire la germeni va pun limitari semnificative asupra a ceea ce faceti, unde mergeti si cu cine va intalniti
- Daca stiti ca frica de germeni este irationala, dar nu va simtiti capabili sa o opriti
- Daca rutina si ritualurile pe care va simtiti obligati sa le indepliniti pentru a evita contaminarea va determina sa nu fiti bine din punct de vedere mental sau sa va rusinati
Tratamentul germofobiei
Scopul tratamentului este de a va ajuta sa va simtiti mai bine legat de microbi, si sa va imbunatatiti astfel calitatea vietii. Germofobia este tratata prin psihoterapie si terapie medicamentoasa. Pe langa acestea, puteti contribui si voi prin schimbarea stilului de viata.
1.Psihoterapia
Psihoterapia va poate ajuta sa va infruntati frica de microbi. Cele mai reusite tratamente pentru fobii sunt psihoterapia de expunere si psihoterapia cognitiv-comportamentala.
Psihoterapia de expunere sau desensibilizarea implica expunerea treptata la factorii declansatori ai germofobiei. Scopul este de a reduce anxietatea si teama cauzate de germeni. In timp, va regasiti controlul asupra gandurilor despre germeni.
Psihoterapia cognitiv-comportamentala este utilizata de obicei in asociere cu psihoterapia de expunere. Aceasta include invatarea anumitor abilitati pe care le puteti aplica in situatiile in care frica de germeni devine coplesitoare.
2.Tratamentul medicamentos
In cele mai multe cazuri, psihoterapia este suficienta pentru a trata o fobie. Insa, uneori, medicamentele sunt utilizate pe termen scurt pentru ameliorarea simptomelor de anxietate asociate cu expunerea la microbi. Aceste medicamente includ:
- Inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei
- Inhibitori ai recaptarii serotonin-norepinefrinei
Tratamentul medicamentos este, de asemenea, disponibil pentru a aborda simptomele de anxietate in anumite situatii:
- Beta-blocante
- Antihistaminice
- Sedative
3.Ce puteti face singuri pentru a depasi germofobia
Anumite schimbari ale stilului de viata si remedii aplicate la domiciliu ar putea ajuta la ameliorarea fricii de microbi. De exemplu:
- Practicarea tehnicilor de mindfulness sau meditatie pentru a reduce anxietatea
- Aplicarea altor tehnici de relaxare, cum ar fi respiratia profunda sau yoga
- Sa ramaneti activi
- Sa dormiti suficient
- Sa mancati sanatos
- Sa cautati un grup de sprijin
- Sa va confruntati cu situatiile de care va este teama atunci cand este posibil
- Sa reduceti consumul de cafeina sau al altor stimulente
Este normal sa va faceti griji legate de microbi. Dar acestea ar putea fi un semn al unei probleme mai serioase atunci cand incep sa interfereze cu abilitatea voastra de a lucra, studia sau socializa.
Mergeti la un specialist daca simtiti ca anxietatea din jurul microbilor va limiteaza calitatea vietii. Exista numeroase metode de tratament care va pot ajuta.
sursa foto: www.freepik.com
Articole asemanatoare:

Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.