Esti inspaimantat de faptul ca ai putea sa versi? Acest lucru iti afecteaza pofta de a manca? Ai fost diagnosticat cu o tulburare de alimentatie? Este posibil ca tulburarea de alimentatie sa fie de fapt o fobie – emetofobia! La fel ca teama de a zbura sau teama de paianjeni, teama de varsaturi poate fi atat de puternica incat devine o fobie si o conditie clinica grava.
Emetofobia implica o teama intensa si irationala de varsaturi si evitarea unor situatii legate de acestea. Poate arata foarte mult ca o tulburare de alimentatie si de multe ori coincide cu una. Multi oameni cu o teama problematica de varsaturi solicita tratament psihoterapeutilor in legatura cu tulburarile de alimentatie.
Din pacate, se crede ca un numar destul de mare de persoane sunt diagnosticate gresit ca avand o tulburare de alimentatie – un studiu din 2013 a aratat ca multi specialisti in tulburari de alimentatie par sa nu stie despre emetofobie si nici sa o recunoasca atunci cand o vad.
Emetofobia nu a fost bine studiata. Afecteaza mai mult femeile decat barbatii si se dezvolta frecvent in copilarie sau adolescenta. Pacientul asteapta in medie 25 de ani inainte de a solicita tratament. Terapeutii considera aceasta afectiune ca fiind o provocare in ceea ce priveste tratamentul, din cauza unei rate mari de abandon si a unui raspuns slab la acesta. Poate deveni una dintre cele mai debilitante fobii, deoarece oamenii tind sa evite o gama larga de situatii.
Emetofobia – simptome
Exista diferiti factori care pot indica faptul ca aveti o fobie de varsaturi:
- Senzatii: Un simptom de baza este greata frecventa, o senzatie neplacuta legata de sistemul gastrointestinal. Persoanele care au acesta teama simt greata mai des. Majoritatea simt greata la fiecare doua zile, de multe ori chiar mai mult de o ora. Depinde de intensitatea fricii. Cei care au mai des senzatia de greata par sa piarda si mai mult in greutate
- Ganduri: Daca aveti emetofobie, sunteti ingroziti de ideea de varsaturi. De asemenea, va puteti teme ca va pierdeti controlul si ca sunteti bolnavi. Cand va simtiti rau, puteti avea gandul obsesiv „Voi varsa”, cu o credinta puternica ca o veti face. S-ar putea sa va temeti atat de propriile varsaturi, cat si de ale celorlalti, mai mult datorita fricii de contaminare. Majoritatea oamenilor (47%), cu fobie de voma, se tem in primul rand de propriile varsaturi si, intr-o mai mica masura, se tem de altii care vomita
- Comportamente: Emetofobia va poate determina sa va angajati intr-o serie de comportamente pentru a incerca sa reduceti probabilitatea varsaturilor. Acestea pot include scanarea fizica a corpului pentru a obtine indicatii legate de posibilitatea de a varsa. Puteti, de asemenea, sa va angajati in comportamente de evitare, care includ verificarea datelor de expirare a alimentelor, evitarea alcoolului si evitarea anumitor alimente cum ar fi carnea si fructele de mare. Aceste comportamente preventive pot genera anxietate si pot consuma foarte mult timp
- Deteriorarea relatiilor sociale: Emetofobia poate interfera cu munca, atunci cand va luati zile libere deoarece credeti ca cineva din birou este bolnav. Va poate afecta viata sociala, atunci cand evitati adunarile sociale in care credeti ca exista un risc crescut de varsaturi. De asemenea, puteti evita contactul cu copiii atunci cand acestia sunt bolnavi sau dormiti intr-o alta camera daca partenerul este bolnav sau a baut
Relatia cu alte tipuri de tulburari
Deoarece emetofobia are multe trasaturi comune cu alte boli mai bine intelese, aceasta nu a fost probabil recunoscuta si s-a pus de multe ori un diagnostic gresit. Hipocondria impartaseste multe asemanari cu teama de varsaturi, incluzand ingrijorarea, cautarea reasigurarii si verificarea comportamentului privind posibilele infectii sau intoxicatii alimentare care ar putea duce la varsaturi.
Simptomele emetofobiei pot fi asemanatoare cu spalarea si dezinfectarea compulsiva a mainilor observate in tulburarea obsesiv-compulsiva. Atat teama de varsaturi, cat si tulburarea de panica se caracterizeaza printr-o concentrare exagerata a atentiei asupra senzatiilor corporale si printr-o frica, care, de fapt, le intensifica. Unii pacienti au simptome de fobie sociala, de teama de varsaturi in situatii sociale sau de alti oameni care ii judeca daca se imbolnavesc.
In timp ce diagnosticele unei tulburari de alimentatie si a emetofobiei pot coexista, exista cercetari limitate cu privire la cat de des se intampla acest lucru. Intr-un studiu legat de comportamentul alimentar la persoanele cu teama de varsaturi, aproximativ o treime din participanti si-au restrans hrana si s-au angajat in comportamente anormale de alimentatie. Altii au raportat evitarea alimentelor (61%). O parte dintre acestia au fost, de asemenea, diagnosticati cu anorexie nervoasa.
De aceea, cand se face un diagnostic diferential, clinicienii trebuie sa inteleaga de ce un pacient se teme si evita alimentele: din cauza fricii de a nu creste in greutate sau din cauza fricii de a nu varsa?
De ce apare emetofobia?
Se crede ca fobiile sunt cauzate de o complexa interactiune a factorilor genetici si de mediu. Se crede ca exista mai multi factori care duc la aparitia fricii de varsaturi. Persoanele care dezvolta aceasta teama par sa aiba o vulnerabilitate generala fata de anxietate. Acestea pot avea tendinta de a-si exprima anxietatea prin simptome somatice, cum ar fi „fluturii in stomac” sau greata. In cele din urma, pot avea o sensibilitate ridicata la senzatia de greata.
Multe fobii implica o anumita frica invatata care activeaza acesti factori declansatori. Un incident traumatic poate sa contribuie la dezvoltarea fobiei. Multe persoane cu emetofobie isi amintesc un incident declansator in care sunt implicate fie ele, fie alte persoane care varsa. Unii nu isi amintesc nici un eveniment declansator, dar au citit despre un incident legat de varsaturi sau au auzit pe altcineva vorbind despre varsaturi intr-un mod inspaimantator.
De ce se mentine emetofobia?
Cu cat oamenii acorda mai multa atentie simptomelor gastro-intestinale, cu atat mai mult pot sa perceapa senzatia de greata. Cei care sufera fizic din cauza anxietatii pot interpreta gresit si catastrofic semnele benigne ale digestiei ca indicator al aparitiei senzatiei de greata. Acest lucru duce la cresterea anxietatii, care automat intensifica si greata. Si acest cerc vicios continua.
Comportamentele de evitare si de siguranta mentin emetofobia. Persoanele cu aceasta fobie evita adesea anumite alimente care includ carne, pasari de curte, fructe de mare si crustacee, produse lactate, fructe si legume. Acestea pot restrictiona cantitatea de alimente pentru a reduce senzatia de plenitudine. De asemenea, pot restrictiona consumul de alimente in anumite contexte, cum ar fi alimentele gatite de alte persoane.
Persoanele cu fobie de varsaturi pot evita un spectru larg de situatii:
- Cei care cred ca isi vor creste riscul de varsaturi – nu mananca la baruri sau bufete, nu viziteaza oamenii in spital, nu merg la toalete publice, nu calatoresc cu barci si avioane, nu merg intr-un parc de distractii si nu se intalnesc cu oamenii bolnavi
- Cei care cred ca pot vedea pe cineva varsand – nu merg la evenimentele la care oaspetii beau alcool, in locurile unde se joaca copiii – sau cei care se tem ca pot vomita in prezenta altora
- Sarcina – unele persoane au ales intreruperea de sarcina din cauza fricii de varsaturi
- Interventie chirurgicala recomandata
De asemenea, acestea dezvolta comportamente de siguranta si cred ca astfel vor reduce probabilitatea de a voma. Pot lua antiacide, pot purta manusi de cauciuc, verifica in mod repetat alimentele dupa data, isi spala excesiv mainile, curata mereu bucataria si spala prea mult produsele alimentare. Supraestimeaza eficacitatea acestor masuri in prevenirea varsaturilor.
Este util ca persoanele cu emetofobie sa inteleaga ca frecventa varsaturilor nu este mult diferita fata de persoanele care nu au aceasta fobie si nu practica comportamente de evitare si de siguranta. In realitate, varsaturile sunt foarte rare.
Tratamentul emetofobiei
Cercetarile privind tratamentul emetofobiei sunt foarte limitate:
- Psihoterapia cognitiv-comportamentala este cea mai raspandita modalitate de tratament. Aceasta trebuie sa inceapa cu o evaluare detaliata si cu o formula care sa ii ajute pe pacienti sa inteleaga procesele care le mentin teama. Tratamentul include intreruperea comportamentelor de evitare sau de siguranta, cum ar fi purtarea manusilor si curatarea excesiva. De asemenea, include schimbarea gandurilor legate de anxietate. Puteti afla astfel: ca varsatura este un proces normal si de adaptare, conceput pentru a va salva viata, ca toate mamiferele (in afara de sobolani) vomita, ca nu puteti preveni voma (este un reflex primitiv care nu poate fi inhibat), ca greata este rareori un indicator al varsaturii si ca normele privind siguranta alimentara, refrigerarea si salubritatea au redus in mod substantial cazurile de varsaturi in lumea moderna
- Ca si in cazul majoritatii fobiilor, expunerea este un aspect central al tratamentului. Insa acesta nu include, de obicei, expunerea la situatia exacta – adica, determinand pe cineva sa vomite. Inducerea varsaturilor prin intermediul unui emetic nu este considerata practica sau sigura, in special atunci cand este facuta in mod repetat. De asemenea, o singura expunere ar putea sa nu fie suficienta pentru a reduce teama de varsaturi. Tratamentul se concentreaza in schimb pe expunerea la senzatiile asociate cu varsaturile si la situatiile care declanseaza teama de varsaturi. Unii psihoterapeuti folosesc expunerea la videoclipuri cu alte persoane care varsa. Pacientii pot fi, de asemenea, expusi la o substanta care arata sau miroase ca voma. Tratamentul trebuie sa includa expunerea la toate alimentele si situatiile care au fost evitate. Acest lucru este adesea realizat intr-o maniera ierarhica. Situatiile pot fi combinate. De exemplu, o persoana poate manca un aliment pe care l-a evitat si apoi poate merge pe un rollercoaster
- Medicamentele pot completa tratamentul psihoterapeutic, mai ales daca exista si alte simptome legate de starea de spirit sau de anxietate
- Revenirea la o greutate normala: Daca pacientul are o greutate mica, atunci cresterea in greutate si restaurarea modelelor normale de mancare sunt obiective importante ale tratamentului, la fel ca in cazul anorexiei nervoase
Este un lucru obisnuit ca oamenii sa fie reticenti in cautarea unui ajutor specializat. Daca voi (sau cineva drag voua) aveti o teama severa de varsaturi, este important sa primiti o evaluare care sa conduca la un diagnostic precis. Apoi, puteti incepe procesul de recuperare. Nu este usor si nici nu va veti vindeca peste noapte. Este important ca procesul terapeutic sa fie suficient de lung pentru a va oferi sansa de a lucra eficient asupra problemei cu care va confruntati.
Articole asemanatoare:

Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.