Indiferent daca ati fost parasit de partenerul cu care ati mers la o intalnire sau ati avut o zi grea la birou, a avea mecanisme de coping sanatoase poate fi esential pentru a trece peste momentele grele.
Mecanismele de adaptare sau “coping” va ajuta sa tolerati, sa minimizati si sa faceti fata situatiilor stresante din viata. Gestionarea cu bine a stresului va poate ajuta sa va simtiti mai bine fizic si psihologic si va poate gestiona capacitatea de a performa cel mai bine.
Dar nu toate mecanismele de coping au acelasi efect. Uneori, este tentant sa ne angajam in strategii care vor oferi o usurare rapida, dar care ar putea crea probleme mai mari pe viitor. Este important sa stabiliti abilitati sanatoase de adaptare care va vor ajuta sa va reduceti suferinta emotionala sau sa va eliberati de situatiile stresante cu care va confruntati.
Coping bazat pe probleme vs. Coping bazat pe emotie
Exista doua tipuri principale de abilitati de coping: coping bazat pe probleme si coping bazat pe emotii. Intelegerea modului in care difera va poate ajuta sa determinati cea mai buna strategie de coping pentru dvs.
Coping-ul bazat pe probleme este de ajutor atunci cand trebuie sa schimbam situatia, poate prin eliminarea unui lucru stresant din viata. De exemplu, daca va aflati intr-o relatie nesanatoasa, anxietatea si tristetea ar putea fi cel mai bine rezolvate prin incheierea relatiei (spre deosebire de a gestiona si calma emotiile).
Coping-ul bazat pe emotii este util cand trebuie sa avem grija de sentimentele noastre atunci cand fie nu vrem sa schimbam situatia, fie cand circumstantele scapa de sub controlul nostru. De exemplu, daca suferim de pierderea unei persoane dragi, ar fi important sa avem grija de sentimentele noastre intr-un mod sanatos (din moment ce nu putem schimba circumstantele).
Nu exista intotdeauna o modalitate perfecta de a proceda. In schimb, depinde de dvs. sa decideti ce tip de mecanism de adaptare este probabil sa functioneze cel mai bine pentru dvs. in circumstanta dvs. particulara.
Iata cateva exemple de situatii stresante si cum ar putea fi utilizata fiecare abordare, pentru a intelege cat mai bine conceptul!
Situatia: cititi evaluarea performantei dumneavoastra la birou
Deschideti e-mailul pentru a gasi evaluarea anuala a performantei. Revizuirea afirma ca sunteti sub medie in mai multe domenii si sunteti surprins de acest lucru, deoarece credeati ca aveti performante bune. Va simtiti anxios si frustrat.
Coping concentrat pe probleme: va duceti la sef si vorbiti despre ce puteti face pentru a va imbunatati performanta. Dezvoltati un plan clar care va va ajuta sa faceti mai bine si incepeti sa va simti mai increzator in capacitatea de a reusi.
Coping concentrat pe emotii: va petreceti pauza de pranz citind o carte pentru a va distrage atentia de la predictiile catastrofale ca veti fi concediat. Dupa munca, faceti exercitii fizice si faceti curat in casa ca o modalitate de a va ajuta sa va simtiti mai bine, astfel incat sa va puteti gandi la situatie mai clar.
Situatie: Adolescentul nu vrea sa isi faca curatenie in dormitor
I-ati spus adolescentului ca trebuie sa-si fara curatenie in dormitor. Dar a trecut o saptamana si hainele si gunoiul par sa se adune si mai mult. Inainte de a iesi pe usa dimineata, i-ati spus ca trebuie sa-si curete camera dupa scoala „sau altfel…(I-ati inaintat o amenintare)”. Ajungeti acasa de la serviciu si il gasiti jucand jocuri video pe calculator.
Coping concentrat pe probleme: pedepsiti adolescentul si ii spuneti ca va fi pedepsit pana cand camera lui este curata. Ii confiscati electronicele si-i puneti restrictie pe telefon. Intre timp, ati inchis usa camerei lui, ca sa nu fiti nevoit sa va uitati la mizerie.
Coping concentrat pe emotii: Decideti sa dati drumul la apa la baie, pentru ca o baie fierbinte intotdeauna va ajuta sa va simtiti mai bine. Stiti ca o baie va va ajuta sa va calmatii, astfel incat sa nu tipati la el sau sa reactionati exagerat.
Situatie: O prezentare in fata mai multor oameni
Ati fost invitati sa faceti o prezentare in fata unui grup mare de oameni. Ati fost atat de flatat si surprins de invitatie, incat ati fost de acord sa o faceti. Dar pe masura ce evenimentul se apropie, anxietatea creste vertiginos pentru ca urati sa vorbiti in public.
Coping concentrat pe probleme: Decideti sa angajati un antrenor de public speaking care sa va ajute sa invatati cum sa scrieti un discurs bun si cum sa-l rostiti cu incredere. Exersati sa rostiti discursul in fata catorva prieteni si membri ai familiei, astfel incat sa va simtiti mai pregatiti sa urcati pe scena.
Coping concentrat pe emotie: va spuneti zilnic ca puteti face asta. Practicati exercitii de relaxare ori de cate ori incepeti sa intrati in panica si va amintiti ca, chiar daca sunteti anxios, nimeni altcineva nu va observa acest lucru!
Succes!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
WhatsApp: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania