Tocmai ce ai inceput sedintele de psihoterapie, dar nu stii cum sa faci procesul terapeutic cat mai eficient?
Iata cateva sfaturi!
Luati-va timp pentru a va obisnui cu terapia si cu psihoterapeutul
Prima sesiune implica adesea colectarea de informatii, deci probabil ca veti atinge mai multe subiecte, mai degraba decat sa va scufundati intr-unul. Va puteti astepta la intrebari despre familia dvs., relatii, conditii de sanatate mintala si obiectivele pe care vreti sa le atingeti pe parcursul procesului terapeutic.
Prima dvs. sesiune poate fi coplesitoare din punct de vedere emotional, pentru ca este probabil prima data cand spuneti anumite lucruri cu voce tare pe care le tineti in dumneavoastra de mult timp. Este normal sa va simtiti obosit dupa ce ati fost atat de deschis, dar un psihoterapeut bine instruit va face tot posibilul sa va trimita acasa destul de bine stabilizati si readusi la o stare emotionala stabila. De exemplu, acestia pot oferi tehnici de impamantare.
Nu faceti o judecata rapida dupa prima sedinta. Oferiti-va trei pana la patru sesiuni pentru a vedea daca se potriveste abordarea cu dumneavoastra. Asigurati-va ca atunci cand vorbiti cu psihoterapeutul va simtiti vazuti si auziti, este cel mai important aspect, veti vedea de ce!
Daca nu vi se pare potrivit psihoterapeutul, luati in considerare comunicarea acestui lucru inainte de a incheia relatia. In timp ce psihoterapeutii sunt specialistii care sunt acolo sa ne ajute, sunt si ei oameni, au nevoie de feedback sincer. Exista momente in care este posibil sa nu va oferim exact ceea ce aveti nevoie, dar suntem dispusi sa facem ajustari.
Daca relatia cu primul psihoterapeut nu functioneaza, nu va pierdeti speranta. Expertii au analizat acest fenomen si au vazut in studii ca este normal sa faceti cateva incercari inainte de a gasi persoana potrivita.
Interactionati cu psihoterapeutul
El este acolo pentru a va sprijini, dar va trebui sa participati. Puneti intrebari, solicitati clarificari si luati note, daca vi se pare util. Daca faceti o forma de terapie in care luarea notelor nu este fezabila, cum ar fi terapia somatica, care se concentreaza pe conexiunea dintre senzatiile fizice si minte, solicitati ajutorul psihoterapeutului dumneavoastra. Intrebati daca va poate ajuta sa rezumati in ultimele minute ale sesiunii.
Daca participati la teleterapie, eliminati distractiile cat mai mult posibil. Incercati sa cultivati un spatiu similar de confidentialitate si sacralitate ca si in cazul sesiunilor in persoana.
Exersati intre sesiuni
Angajarea in terapie in timpul sesiunilor este un inceput solid, dar, dupa cum am descoperit si au confirmat expertii, o mare parte a transformarii se intampla in afara acelui timp. E nevoie sa faceti treaba intre sesiuni pentru a va solidifica si procesa totul. De exemplu, daca lucrati la schimbarea unui comportament, va trebui sa invatati sa recunoasteti ce declanseaza acel raspuns in dvs. si sa il inlocuiti cu noul comportament despre care ati discutat cu psihoterapeutul.
Psihoterapeutul dvs. va poate oferi teme sau recomandari de resurse pentru a va ajuta sa aplicati ceea ce invatati, dar daca nu functioneaza si lucrati cel mai bine cu sarcini definite, intrebati. De asemenea, puteti scrie intrebari care apar pe parcursul saptamanii si le puteti aduce la intalnirile dvs.
Creati o resursa tampon
Este posibil sa aveti sentimente, emotii si ganduri reziduale dupa o sedinta. Oferiti-va spatiu, fizic si emotional, inainte de a trece la urmatorul lucru dupa o sedinta. Vreti sa semnalati mintii si corpului ca tocmai s-a intamplat ceva semnificativ. De asemenea, este posibil sa aveti nevoie de timp pentru a va regla sistemul nervos cu strategii precum respiratia profunda si relaxarea musculara progresiva – pentru a va scoate din modul hipervigilant.
Vorbiti cu apropiatii sub propriile conditii
Expertii au recomandat gasirea unui prieten de incredere sau a unui membru al familiei pe care va puteti baza pentru a va procesa experientele de terapie. Uneori este nevoie de cineva – care sa inteleaga si sa afirme terapia ca parte importanta a ingrijirii de sine .
Daca nu sunteti sigur cum sa initiati conversatia, recomand jocul de rol cu psihoterapeutul dumneavoastra. Impartasirea a ceva atat de personal poate fi infricosatoare, dar, cu cat vorbesti mai mult despre experienta [cu oameni de incredere], cu atat mai mult poti sa te conectezi la acea experienta si la cei din jur. Sa ai pe cineva in coltul tau in timp ce lucrezi cu propria persoana este foarte important.
Asteptati-va la urcusuri si coborasuri
Pot sa fie saptamani in care faceti salturi mari inainte si zile in care simtiti ca suteti trasi inapoi. Dar expertii va pot confirma ca acest lucru este normal. Multi oameni cred ca atunci cand intra in terapie, va fi aceasta crestere treptata. Dar nu este. Veti avea refluxuri si fluxuri.
Zilele proaste nu anuleaza progresul; ci fac parte din el. Uneori veti parasi sesiunea simtindu-va usurat. Alte sesiuni pot declansa lucrurile din trecut. Nu se va simti intotdeauna bine o sedinta de terapie, de multe ori puteti simti ca faceti pasi inapoi, dar atunci e cel mai important sa nu va opriti!
Sarbatoriti victoriile
Realizarile in materie de sanatate mintala merita sa fie sarbatorite ca si celelalte repere din viata noastra. Psihoterapia necesita timp, efort si curaj.
Chiar decizia de a merge la psihoterapeut este un act care merita sarbatorit!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
WhatsApp: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania

Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.