Daca ai avut o cearta cu o persoana draga, cu un prieten sau un membru al familiei te-ai putea gandi sa rezolvi problema cat mai rapid, sa nu cumva sa mergi la culcare certati.
„Sa nu te culci suparat” este un sfat pe care probabil ca l-ai tot auzit de-a lungul timpului. Exista credinta ca ducandu-ti furia in pat ii permite sa se intensifice si sa se dezvolte de la un simplu conflict la o ruptura semnificativa.
Hai sa analizam mai in detaliu acest sfat
Beneficiile acestei practici
S-ar putea sa existe ceva adevar in spatele acestui sfat.
Furia poate fi obositoare
A fi suparat sau a tine ranchiuna poate fi epuizant. Gasirea unei modalitati de a obtine iertare sau rezolvare in jurul situatiei care va provoaca furia poate ajuta la neutralizarea situatiei si la pastrarea energiei.
Daca va rezolvati diferentele cu persoana cu care v-ati certat, va puteti directiona energia spre reconcilierea cu aceasta. Acest lucru va poate ajuta sa va reconectati cu ea si sa va simtiti din nou aproape de ea.
Furia se poate dezvolta peste noapte
Emotiile furioase tind sa persista mai mult noaptea decat in timpul zilei, cand poti fi distras si ocupat cu alte sarcini. Sa-ti duci furia in pat te poate face sa te opresti asupra situatiei si sa o transformi intr-o problema mult mai mare, ceea ce te poate face sa te simti mai rau si sa tragi problema cu tine in ziua urmatoare.
Acest lucru este valabil mai ales in cazul persoanelor care se lupta sa gestioneze emotiile negative. Au tendinta de a catastrofa si de a merge intr-o gaura intunecata cu furia lor. A avea ore in sir sa se gandeasca la frustrarea lor in timp ce stau in pat noaptea poate fi problematic, deoarece ii poate determina sa toarne benzina pe un foc deja aproape de stingere.
In plus, un studiu din 2016 remarca faptul ca a dormi cu o problema schimba modul in care creierul o organizeaza in memorie, facand mai dificila inversarea asocierilor si amintirilor negative.
Furia iti poate perturba somnul
A merge suparat la culcare va poate perturba somnul. Va poate ingreuna adormirea, duce la o calitate slaba a somnului si va poate face mai predispusi la cosmaruri.
Dezavantajele acestei practici
Cu toate acestea, exista si cateva exceptii de la regula, deoarece exista, de fapt, situatii in care ar putea fi mai bine sa va luati ceva timp inainte de a va apropia de persoana pe care sunteti suparat.
Furia te poate determina sa reactionezi impulsiv
Uneori, oamenii pot fi impulsivi atunci cand sunt suparati. Poti sa spui lucruri pe care nu le -ai spune in mod normal si poti sa-i ranesti pe ceilalti.
Intensitatea emotiilor tale se poate reduce cu timpul si a nu actiona impulsiv pe moment iti poate permite sa raspunzi mai eficient odata ce furia ta s-a domolit. Acest lucru poate oferi timp sa va procesati emotiile, sa va ganditi la situatie mai profund si sa vedeti daca reactia emotionala sau pozitia fata de situatie se schimba in timp.
Furia nu este ceva de evitat
Este important de remarcat faptul ca furia poate fi un raspuns firesc – adesea valid – la o situatie dificila. Este o emotie valoroasa pe care trebuie sa o simtim. Nu e de evitat.
Este bine sa ne simtim furiosi si nu trebuie sa simtim presiune pentru a limita durata furiei, ceea ce ar putea face ca aceasta sa apara in alte situatii.
Ar trebui sa urmati aceasta regula?
Regula „Nu merge niciodata la culcare furios” nu functioneaza intr-o maniera unica. Daca ar trebui sa o urmezi sau nu depinde de multi factori, cum ar fi cauza furiei, temperamentul si circumstantele.
Daca aveti un dezacord sau o cearta cu o persoana draga, iata cativa pasi pe care ii puteti urma:
Comunicati: primul pas este sa incercati sa gasiti o modalitate de a comunica cu cealalta persoana. Daca nu pare probabil ca se va ajunge la o rezolutie, fiti sinceri unul cu celalalt si apasati butonul de pauza pe argument. Recunoasteti ca amandoi aveti nevoie de un somn bun pentru a procesa situatia si ca fiecare dintre voi o puteti revedea cu o perspectiva noua maine dimineata.
Furia ca ghid: furia poate fi o emotie utila care ne poate ghida pentru a localiza limitele noastre, vorbeste cu valorile noastre, rezolva probleme si ofera informatii despre ceea ce avem nevoie de la cealalta persoana.
Angajati-va sa gasiti o solutie: este important sa va angajati sa rezolvati problema in loc sa incercati doar sa evitati conflictul. Aceasta inseamna sa recunoastem emotiile care stau in spatele furiei pentru a ne angaja intr-o comunicare mai sincera cu cealalta persoana si a merge mai departe.
Daca aveti o cearta sau un conflict cu o persoana apropiata, este posibil sa trebuiasca sa decideti intre a va mentine furia sau a reactiona, poate, impulsiv, de dragul de a nu merge niciodata la culcare suparat.
Poate fi util sa verificati cu cealalta persoana si sa vedeti daca puteti ajunge la o rezolutie cu ea – acest lucru va poate ajuta pe amandoi sa va eliberati de furie si sa mergeti mai departe, in loc sa duceti negativitatea mai departe pana a doua zi.
Pe de alta parte, daca nu pare probabil ca problema va fi rezolvata sau unul din voi sunteti predispusi sa actionati impulsiv atunci cand sunteti suparati, poate fi util sa va luati ceva timp pentru a va racori, a avea o perspectiva noua si reveniti la problema cand va simtiti mai calmi.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
WhatsApp: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania