Cum definiti zona de confort?
Dictionarul spune ca este locul in care „te simti confortabil si abilitatile tale nu sunt supuse testarii”. O alta definitie- zona de confort este locul in care „nu trebuie sa faci nimic nou sau diferit”.
Cu totii am auzit zicala de “a iesi din zona ta de confort”. Dar ce inseamna asta? Suna ca o fraza usor de aruncat catre oricine, dar uneori sfaturile sunt mai usor de dat decat de luat si de pus in aplicare.
Din fericire, am invatat cateva lucruri despre libertatea care vine din a incerca ceva nou si a iesi din cutii si restrictii – uneori autoimpuse.
As dori sa impartasesc lucrurile pe care le-am invatat si care ar fi putut parea incomode la inceput, dar mi-au adus bucurie, entuziasm si oportunitati.
Imbratisarea noilor experiente poate veni cu mai multe lucruri care va imbogatesc viata si cariera. Aceste experiente noi ar putea chiar schimba viata si directia carierei.
Cum sa iesi din zona ta de confort?
Gata? Esti pregatit sa iti schimbi viata? Iata cateva idei pentru a iesi din zona ta de confort si a realiza lucruri noi.
1. Modifica rutina zilnica
Acesta este un lucru usor, deoarece are multe oportunitati de schimbare.
Pleaca devreme de acasa, parcheaza la cateva blocuri distanta de locul de munca si fa o plimbare.
Mersul – de placere – este un fel de arta pierduta, redescoperita in timpul pandemiei. Uneori, putem sa ne gandim ca mai bine stam la adapost, sa pastram distantarea. Dar nu a spus nimeni ca nu te poti plimba in siguranta, de fapt, exista cateva modalitati mai bune pentru a practica distantarea sociala. O scurta plimbare este un mod frumos de a petrece o pauza de pranz.
Obisnuiesti sa urmaresti stirile dimineata si seara? Renunta la acest obicei! Foloseste timpul acesta pentru a citi o carte sau pentru a asculta muzica. Incearca sa citesti o carte cand alergi pe banda sau asculta la casti un curs in timp ce mergi spre casa.
2. Delega / Mentoreaza
Acest aspect te poate face sa te simti inconfortabil. De ce nu poti atribui o parte din munca ta unui angajat, nu? Nu ar fi mai bine sa o faci singur? Ce se intampla daca angajatul nu o face corect? Ce se intampla daca cauzeaza o problema?
Nu vei sti niciodata daca angajatii pot face fata unei noi sarcini, daca nu le lasi sarcina sa o incerce si sa o duca la bun sfarsit.
Recompensa poate fi dubla – DOUA persoane care ies din zona de confort! De asemenea, angajatul se adapteaza si e dispus sa incerce ceva nou. In calitate de manager sau lider de echipa, poti constata ca delegarea muncii este ceva care are atasat „factorul fricii”.
Deci, inainte de a da complet frau liber si a iesi complet din zona de confort, deleaga munca pe masura ce indrumi acel angajat. Cu alte cuvinte, urmareste cu atentie lucrurile pentru prima data. Incepe cu sarcini usoare si adauga mai multe provocari angajatilor pe masura ce incepi sa te simti confortabil cu abilitatile lor.
3. Afla ceva nou
A invata sa canti la un instrument muzical este o optiune excelenta pentru o noua experienta, dar exista multe altele. Calareste un cal, construieste un model de avion sau masina, inscrie-te la un curs sau gaseste-ti un hobby de care esti atras. Incearca un loc necunoscut, in care nu ai mai fost, pentru o escapada de weekend sau o vacanta.
4. Fa un lucru frumos / fii voluntar
Incearca sa faci un lucru frumos pentru cineva in fiecare zi. Acesta nu ar trebui sa fie un secret – se simte foarte bine sa faci ceva pentru o alta persoana. Cel mai bine este sa o poti face anonim. De asemenea, poti incerca voluntariatul. Vei face activitati diverse, vei cunoaste oameni si vei iesi din zona de confort!
5. Schimbare fizica, Schimbare mentala
Pentru a iesi din zona de confort, poti face o schimbare fizica, cum ar fi sa incepi sa mergi la sala de fitness si sa iti construiesti un plan de dieta (cu indrumarea unui medic/nutritionist). Uneori, acel salt din zona de confort este unul mare.
Exercitiul fizic poate fi un impuls pentru sanatatea ta mintala si fizica. Pentru o alta imbunatatire a sanatatii mintale, reduceti consumul de stiri, stati departe de zgomot si si de electronice prin deconectare. Chiar daca opriti lucrurile acestea doar o ora, pacea pe care o castigati merita. Poate ca iti va placea atat de mult, incat iti vei da seama ca vrei sa faci asta in fiecare zi.
7. Iesi in lume!
Ai incercat o reteta neobisnuita? Ti-ai facut planurile pentru urmatorul sezon estival sau pentru un eveniment? Ti-ai redecorat biroul, casa sau curtea din spate?
Iesi din cusca si arata-ti realizarea! A povesti o realizare personala sau un eveniment poate fi descurajant, daca iti este frica de un raspuns negativ.
Ai curaj si cere un feedback, oricum ar fi el, bun sau rau. Fiecare „like” te va face sa zambesti.
8. Joaca cu cineva mult mai bun!
Ai auzit vreodata sfatul despre cum (daca joci tenis) ar trebui sa joci mereu tenis cu cineva care este un jucator mai bun decat esti tu? Acest lucru este adevarat in multe domenii ale vietii si carierelor noastre.
Gandeste-te unde vrei sa fii in cariera. Este posibil sa stii deja sau sa fii constient de oamenii care se afla in acel loc. Daca doresti sa ai succes ca ei, nu ar trebui sa stai cu oameni de succes?
Pentru a ajunge unde vrei sa fii, contacteaza si discuta cu cineva pe care il respecti. Cel mai simplu mod poate fi prin obtinerea adresei de e-mail a persoanei.
Intreaba daca puteti programa o scurta intalnire, pentru a primi feedback si sfaturi cu privire la calea ta din acest moment.
Daca ai un obiectiv si il imparti in segmente mai mici, realizabile, acest lucru te poate ajuta sa ajungi mai concret si mai rapid la visul tau.
NU uita, iesi din zona de confort si evolueaza!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
WhatsApp: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania