Cum recunosti un psihopat? Cei mai multi oameni considera ca un psihopat (sau sociopat – inseamna acelasi lucru) este greu de remarcat; chiar si psihologii au discutat mult timp asupra a ceea ce inseamna sa fii psihopat.
Multi psihologi cred ca a fi un psihopat se reduce la doua ingrediente: o fata a psihopatiei este pozitia dominanta lipsita de teama, iar cealalta fata este impulsivitatea centrata pe sine. Totusi, cum recunosti un psihopat? Care sunt semnele si gesturile care il tradeaza?
Iata cateva semne comune care fac legatura cu psihopatia…
1.Profesia cu cei mai multi psihopati
CEO, avocatii si oamenii din mass-media sunt primii pe lista profesiilor cu cei mai multi psihopati.
Asta nu inseamna ca fiecare CEO sau avocat este un psihopat, si nici nu ar trebui sa existe sugestia ca cineva care are tendinte psihopatice este util in oricare dintre aceste joburi (desi poate fi).
Mai degraba, exista o suprapunere intre trasaturile de personalitate psihopata si tipurile de oameni care se indreapta catre aceste profesii.
2.Identificarea psihopatilor „rai”
Nu toti psihopatii sunt la fel. Conform unei noi cercetari, exista doua tipuri de psihopati – primari si secundari.
Psihopatii primari pot fi cooperanti, folositori si prietenosi. Psihopatii secundari, insa, sunt de obicei distructivi, nefolositori si actioneaza prost la locul de munca.
Doamna Nora Schutte, primul autor al studiului, ne arata cum poti sa recunosti un psihopat primar. Psihopatii primari sunt marcati de trasatura „dominantei lipsita de teama”: „Persoanele cu aceasta trasatura de caracter doresc sa mearga pe drumul lor, nu au nicio teama de consecintele actiunilor lor si pot rezista foarte bine la stres”.
3.Deseori psihopatii se culca tarziu noaptea
Persoanele care au tendinta de a se culca tarziu sunt mai susceptibile in a manifesta trasaturi de personalitate antisociale, cum ar fi narcisismul si psihopatia.
Machiavelismul, narcisismul si psihopatia – numite amenintator „triada intunecata” – sunt toate legate de preferinta pentru a se culca tarziu.
Doctorul Peter K. Jonason a explicat: „Cei care au avut scoruri mari ale trasaturilor triadei intunecate sunt la fel ca multe alte animale de prada, cum ar fi leii si scorpionii, creaturi ale noptii.
Pentru oamenii care urmaresc o strategie rapida de viata, ca cea intruchipata de trasaturile triadei intunecate, este mai bine sa se ocupe si sa exploateze un mediu cu lumina slaba in care altii dorm si in care functionarea cognitiva este diminuata”.
4.Psihopatii sunt mai putin empatici
Cascatul, dupa ce ai vazut pe altcineva cascand, este legat de empatie si de atasament.
Dar, psihopatii sunt egoisti, manipulatori, nu se tem de nimic, dominatori si, in mod critic, lipsiti de empatie. Studiul a constatat faptul ca la persoanele cu tendinte psihopatice probabilitatea de a casca daca au vazut pe altcineva cascand a fost mai mica.
5.Criminalul psihopat
Cum recunosti un psihopat criminal? In ciuda credintei populare, fiind un psihopat nu il face pe cineva automat si un criminal – desi ajuta.
Multi criminali au trasaturi psihopatice, cum ar fi comportamentul impulsiv si antisocial. Cu toate acestea, o lipsa de autocontrol si un puternic accent pe recompense sunt strans legate de comportamentul infractional.
Scanarile creierului au aratat ca aceasta este diferenta critica dintre un psihopat obisnuit si un psihopat criminal.
6.Psihopatilor le plac alimentele amare
Un nou studiu a constatat ca a avea o preferinta pentru gusturile amare este legat de psihopatie, narcisism si de sadismul de zi cu zi. Prin urmare, o predilectie pentru apa tonica sau pentru cafea ar putea indica anumite tendinte psihopatice in personalitatea cuiva.
Cercetatorii au descoperit ca, dimpotriva, oamenii carora nu le plac gusturile amare tind sa fie mai agreabili.
Psihopatii nu sunt intotdeauna niste persoane incomode, retrase si bizare. Dimpotriva, mai mereu par fermecatori, deschisi si normali. De altfel, acesta este principalul lor atu pentru a seduce, “masca sanatatii”. Este foarte important sa ne informam cu privire la simptomele psihopatiei pentru a ne putea proteja.
Articole asemanatoare:

Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.