Co-dependenta este adesea denumita „dependenta de relatii”. Este o problema emotionala si comportamentala care interfereaza cu capacitatea unui individ de a dezvolta o relatie sanatoasa, reciproc satisfacatoare. Poate fi frustrant si distructiv, dar exista lucruri pe care le poti face pentru a invata cum sa nu mai fii codependent.
Termenul de codependenta a fost folosit prima data pentru a descrie partenerul unei persoane cu dependenta – ale carei alegeri nesanatoase permit sau incurajeaza dependenta sa continue. Dar, de-a lungul anilor, a fost extins pentru a include persoane care intretin relatii unilaterale, distructive emotional sau abuzive, iar aceste relatii nu trebuie neaparat sa fie romantice.
Semne de codependenta
Persoanele care sunt codependente au intentii bune. Vor sa aiba grija de un membru al familiei care se lupta. Dar eforturile lor devin compulsive si nesanatoase.
Incercarile lor de a salva, sprijini si sustine persoana iubita ii permit celuilalt individ sa devina si mai dependent de ei. Actiunea de a da celuilalt ofera adesea unui individ codependent un sentiment de satisfactie, atata timp cat castiga recunoastere. Le place sa fie „necesari” in viata celuilalt.
Cu toate acestea, alegerile lor se intorc adesea. S-ar putea sa se simta prinsi intr-o capcana si sa apara resentimente. Se pot simti neajutorati, dar incapabili sa se desprinda de relatie sau sa isi schimbe interactiunile.
Relatia tinde sa se deterioreze in timp. Codependentul este adesea plin de anxietate, frustrare si mila, mai degraba decat de dragoste si confort.
Pentru unii indivizi, relatiile codependente devin banale. Ei cauta prietenii sau relatii romantice in care sunt incurajati sa se comporte ca martiri.
In consecinta, isi dedica tot timpul grijii pentru ceilalti si pierd complet din vedere ceea ce este important pentru ei.
Codependenta poate veni sub mai multe forme. Dar radacina unei relatii de codependenta este aceea ca individul codependent isi pierde din vedere propriile nevoi si dorinte in detrimentul celuilalt individ.
Exemple de codependenta
Iata cateva exemple de cum ar putea arata o relatie de codependenta:
In relatiile parinte-copil poate implica:
- Faceti totul pentru un copil adult care ar trebui sa fie independent
- Obtinerea unui sentiment de semnificatie sau scop prin sprijinirea financiara a unui copil adult
- Nu permiteti niciodata unui copil sa faca ceva independent
- Lasati totul pentru a avea grija de un parinte
- Neglijarea altor responsabilitati si relatii pentru a raspunde cerintelor parintilor
- Nu vorbiti niciodata despre probleme in relatiile sau comportamentele familiale
In relatiile romantice poate implica:
- Investiti multa energie si timp in ingrijirea unui partener cu probleme de alcool sau abuz de substante
- Scuzati sau acoperiti comportamentul rau al celuilalt
- Neglijati ingrijirea de sine, munca sau a altor relatii pentru a va ingriji partenerul
- Permiteti un comportament distructiv sau nesanatos al partenerului
- Nu permiteti partenerului dvs. sa isi asume responsabilitatea pentru propria viata
- Nu permiteti partenerului dvs. sa isi mentina independenta
Factori de risc si caracteristici
In timp ce oricine s-ar putea gasi la un moment dat intr-o relatie codependenta, exista anumiti factori care cresc riscul.
- Lipsa increderii in sine sau in ceilalti
- Teama de a fi singur sau abandonat
- Nevoia de a controla alti oameni
- Furia cronica
- Minciuna frecventa
- Abilitati de comunicare slabe
- Probleme in luarea deciziilor
- Probleme cu intimitatea
- Dificultate in stabilirea limitelor
- Eroare de adaptare la schimbare
- Nevoie extrema de aprobare si recunoastere
- Tendinta de a deveni raniti atunci cand altii nu recunosc eforturile
- Inclinatie de a face mai mult decat partea lor tot timpul pentru a demonstra ceva
- Tendinta de a confunda iubirea si mila
- Un sentiment exagerat de responsabilitate pentru actiunile altora
Conform studiilor, codependenta este frecventa la adultii crescuti de parinti cu probleme de abuz de substante, care traiesc in medii familiale cronice stresante, care au copii cu probleme de comportament si care ingrijesc bolnavii cronici. Este mai probabil ca femeile sa fie codependente decat barbatii.
Persoanele cu profesiile gen:medici, asistente, psihologi etc. sunt, de asemenea, mai susceptibile de a fi in relatii de codependenta. Se estimeaza ca o treime din asistentii medicali au niveluri de codependenta moderate pana la severe. Asistentele trebuie sa fie sensibile la nevoile celorlalti si adesea trebuie sa-si lase deoparte propriile sentimente pentru binele pacientilor lor. Ei pot gasi, de asemenea, validare in capacitatea lor de a avea grija de ceilalti, iar aceasta nevoie se poate raspandi in viata lor personala. .
Identificarea relatiilor codependente
Desi codependenta nu este ceva care apare intr-un test de laborator sau o intr-o scanare a creierului, exista cateva intrebari pe care le puteti pune pentru a identifica comportamentul codependent.
- Va simtiti obligat sa ajutati alti oameni?
- Incercati sa controlati evenimentele si cum ar trebui sa se comporte ceilalti oameni?
- Va e teama sa-i lasati pe ceilalti sa fie cine sunt si sa permiteti evenimentelor sa se intample in mod natural?
- Va e rusine de cine sunteti?
- Incercati sa controlati evenimentele si oamenii prin neputinta, vinovatie, constrangere, amenintari, sfaturi, manipulare sau dominatie?
- Va e greu sa cereti ajutor altora?
- Va simtiti constrans sau fortat sa ajutati oamenii sa isi rezolve problemele (adica oferind sfaturi)?
- Ascundeti des ceea ce simtiti cu adevarat?
- Evitati sa vorbiti deschis despre probleme?
- Alungati gandurile si sentimentele dureroase din constiinta?
- Va invinovatiti des?
Daca raspundeti cu ”da” la multe dintre aceste intrebari, poate fi un semn al tiparelor de comportament codependent in relatiile dumneavoastra. Identificarea acestor tipare este un pas important in invatarea modalitatii de a depasi codependenta.
Cum sa nu mai fim codependenti?
Unii indivizi sunt capabili sa depaseasca singuri codependenta. Psihoeducatia despre ceea ce inseamna sa fii codependent si daunele pe care le provoaca poate fi suficienta pentru unii indivizi pentru a-si schimba comportamentul.
Cativa pasi pe care ii puteti face pentru a depasi codependenta includ:
- Cautati semne ale unei relatii sanatoase. Pentru a iesi din tiparele codependente, trebuie mai intai sa intelegeti cum arata o relatie sanatoasa si plina de iubire. Semnele unei relatii sanatoase includ sa va faceti timp unul pentru celalalt, sa pastrati independenta, sa fiti sincer si deschis, sa aratati afectiune si sa fie echilibru intre voi doi.
- Pastrati limite sanatoase. Oamenii in relatii sanatoase se sustin unul pe celalalt, dar isi respecta si limitele. O granita este o limita care stabileste ceea ce sunteti dispus si nu doriti sa acceptati intr-o relatie. Incercati sa va dati seama care sunt granitele dumneavoastra, pana unde puteti accepta si ce nu sunteti dispus sa acceptati pe termen lung. Lucrati la ascultarea activa a celeilalte persoane, dar nu permiteti problemelor acesteia sa va consume viata. Exersati modalitati de a refuza cererile care va depasesc limitele. Stabiliti granite, apoi lucrati la aplicarea acestora.
- Grija de sine. Oamenii care se afla in relatii de codependenta au adesea o stima de sine scazuta. Pentru a nu mai fi codependent, trebuie sa incepeti prin a va aprecia. Aflati mai multe despre lucrurile care va fac fericiti si despre felul de viata pe care doriti sa-l traiti. Petreceti timp facand lucrurile care va plac. Lucrati la depasirea imaginii de sine negative si inlocuiti gandurile irationale cu ganduri mai pozitive, mai realiste. De asemenea, asigurati-va ca va ingrijiti sanatatea dumneavoastra fizica si mintala prin odihna si ingrijirea de sine de care aveti nevoie pentru bunastare.
Succes!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
WhatsApp: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania

Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.