Esti in punctul in care te-ai saturat sa cersesti atentia partenerului tau? Simti adesea ca nevoia ta de afectiune nu este satisfacuta? A fi in aceasta pozitie te poate face sa te simti ranit, respins, frustrat si furios.
Acest articol exploreaza motivele pentru care s-ar putea sa va fi saturat sa cereti atentie de la partener, modul in care aceasta dinamica va poate afecta casnicia si sanatatea mintala, precum si cativa pasi pe care ii puteti pune in practica pentru a va imbunatati relatia.
De ce va simtiti asa?
Partenerul considera ca relatia este „de la sine inteleasa”?
Aceasta este o dinamica comuna in randul partenerilor care sunt impreuna de multi ani, mai ales daca nu exista amenintare perceputa pentru relatie. Un partener il poate neglija pe celalalt pentru ca ia relatia ca pe ceva ce i se cuvine si functioneaza sub iluzia ca sotul/sotia va fi mereu o constanta in viata lor, indiferent de modul in care il trateaza.
Cu cat un cuplu este impreuna de mai mult timp, cu atat este mai frecvent ca un partener sa-l ia pe celalalt de la sine inteles. Pentru ca nu se tem ca-l pot pierde pe celalalt, ei nu mai depun efort si nu mai acorda atentie partenerului lor.
Partenerul in schimb are asteptari diferite.
Pentru unii parteneri, a locui sub acelasi acoperis pare a fi sufucient pentru a arata ca sunt atenti la partenerii lor. Acest lucru provoaca tensiune in relatiile in care celalalt partener necesita mai multa afectiune. Aceasta afectiune se manifesta prin limbajul corpului, angajamentul, contactul vizual si timpul petrecut impreuna.
In aceste relatii, este important ca partenerul sa inteleaga valoarea atentiei lor totale si modul in care poate spori momentele de intimitate cu partenerul.
Care este impactul asupra sanatatii tale mintale?
Este important sa te simti vazut si validat, deoarece partenerul tau este o figura incredibil de influenta in viata ta, al carei nivel de receptivitate are potentialul de a te face sa te simti apreciat si important.
Prin neatentia partenerului, ai putea incepe sa etichetezi comportamentul partenerului si sa presupui ca este ceva in neregula cu tine. S-ar putea sa incepi sa cauti probleme in interiorul tau, ceea ce da iluzia ca, daca rezolvi acea problema, poate poti castiga atentia partenerului tau si poti avea mai mult control asupra situatiei.
S-ar putea sa crezi ca trebuie sa intreprinzi actiuni pentru a deveni mai atractiv sau poate vei considera ca e necesar sa schimbi ceva la tine pentru a fi demn de atentia si dragostea partenerului tau. Dar, din pacate acest lucru doar iti erodeaza si mai mult sentimentul de neincredere si de lipsa a stimei de sine.
Impactul asupra relatiei tale
Cand cersesti in mod constant pentru atentie, respingerea repetata incepe sa aiba un efect cumulativ. In timp ce poate parea nesemnificativ cand ceri atentia partenerului, modelul general de a cere si de a ignora nevoile tale se adauga si devine devastator pentru relatie si pentru modul in care te simti fata de tine insuti.
Atunci cand nu te simti vazut, probabil te vei simti frustrat, te vei simti si mai deconectat de partener si singur.
In cele din urma, s-ar putea sa renunti, s-ar putea sa te ascunzi sub resemnare, unde stii ca cersitul nu este eficient si doar te face sa te simti si mai respins si descurajat. S-ar putea chiar sa ajungi intr-un punct in care vei vrea sa renunti complet.
Ca rezultat, vei fi mult mai putin vulnerabil fata de partener si te poti comporta cu mai multa agresivitate fata de el, pe masura ce resentimentele tale se infiltreaza in interactiunile cu acesta.
Cum sa va imbunatatiti relatia?
Nu mai cersi atentia partenerului tau. Desi este important sa fii vulnerabil, nu ar trebui sa apelezi la implorarea atentiei. Aceasta abordare nu numai ca este ineficienta, dar iti dauneaza. Daca ceri atentie si nu o primesti, te vei simti respins. Dar daca partenerul tau raspunde, va fi doar o solutie temporara, pentru ca nu a fost oferita gratuit.
In schimb, concentreaza-te pe tine. Fa lucruri care ti-au placut intotdeauna. Mergi la sala, alatura-te unui nou club de carte sau participa la un curs. Facand acest lucru, vei aduce mai multa implinire in viata ta si te va ajuta sa devii o versiune mai buna a ta. Concentrandu-te sincer asupra ta si indeplinindu-ti propriile nevoi, poate avea ca rezultat interesul si atentia maxima a partenerului. Insa, nu ii arata partenerului ca esti indisponibil pentru el in mod intentionat, deoarece acest lucru este daunator relatiei.
Nu mai incerca sa-ti controlezi partenerul. Realizeaza ca nu poti schimba comportamentul partenerului tau. Asadar, nu mai incerca sa il controlezi si concentreaza-te pe ceea ce poti controla – propriul comportament si propriile raspunsuri.
Examineaza-ti comportamentul! Ia in considerare modurile in care frustrarea de a nu primi suficienta atentie de la partenerul tau te-a facut sa-l critici si sa ii raspunzi si tu, la randul tau, cu indiferenta.
Asigura-te ca iti intrebi partenerul de ce are nevoie. In loc sa-i ceri partenerului tau ceea ce ai tu nevoie de la el, intreaba-l ce vrea el de la tine. Poate avea propriile motive pentru care se indeparteaza de tine si nevoi proprii care sunt nesatisfacute. Aceasta este o modalitate de a canaliza o comunicare mai eficienta printr-o abordare orientata catre solutii.
Scoate in evidenta eforturile pozitive ale partenerului ! Incurajeaza eforturile partenerului tau de a-ti oferi atentie si afectiune printr-o apreciere la adresa lui. Evidentiaza si valideaza-i comportamentele pe care le face bine in loc sa te concentrezi pe ceea ce nu face bine/corect.
Comunica! Asigura-te ca te concentrezi pe a exprima in mod clar, onest si curajos sentimentele, experienta ta si cererile pe care le ai.
Daca situatia nu se imbunatateste, ia in considerare apelarea la terapia de cuplu. Uneori este nevoie de perspectiva si prezenta unei terte parti neutre, cu experienta clinica pentru a ajuta la identificarea ciclurilor negative dintr-o relatie si pentru a ajuta partenerii sa comunice mai bine.
Dr. Nadia Gorduza este singurul Certified Gottman Couple Therapist & Trainer din Romania, reprezentant exclusiv al Institututui Gottman in Romania.
Date de contact pentru Centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center WhatsApp: +4 0751 202 272 Email: office[at]idtherapy.ro Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romani