Lucrurile marunte pe care le fac cuplurile fericite in fiecare zi sunt cele care conteaza cel mai mult.
La inceputul relatiei existau convorbiri tarzii de noapte care durau chiar si pana dimineata, un flux de mesaje non-stop, intrebari si curiozitati legate de partener. Apoi odata cu timpul, viata o ia razna, iar voi intrati intr-o rutina zilnica in care va intrebati cine ia rufele de la spalatorie sau ce sa mancati la cina. Conversatiile zilnice au trecut de la discutii legate de dragoste la discutii logistice.
Multe cupluri spun ca nu vor ajunge niciodata asa, insa incep sa nu se mai conecteze din punct de vedere emotional si nici nu isi dau seama de acest lucru.
Aceasta nu trebuie sa fie si povestea voastra. Cuplurile fericite care au reusit sa se simta conectate au facut lucrurile in mod diferit. Au fost intentionate sa mentina dialogul real unul cu celalalt (nu se iau in considerare conversatiile despre masina de spalat vase). In mod special, metodele lor nu au implicat manifestari ample de afectiune sau o cantitate excesiva de timp. De fapt, lucrurile marunte facute mai des impacteaza mai mult decat cele cateva mari gesturi facute foarte rar.
Dr. Nadia Gorduza – Medic Psihoterapeut, Certified Gottman Couple Therapist & Trainer
Una dintre cele mai usoare cai de a va reconecta – care nu costa niciun ban sau prea mult timp – este sa va adresati intrebari semnificative, cu final deschis si sa fiti pe deplin prezenti in conversatii.
Inainte de a incepe cu intrebarile este nevoie sa retineti doua lucruri. Unu: sa fie intentionate. Sabiliti impreuna timpul (incepeti cu 20 de minute) in care puteti sa va concentrati asupra partenerului fara a va distrage atentia altceva (opriti televizorul, puneti telefoanele mobile intr-o alta camera). Doi: Lasati-va influentati de partener. Este o cale catre intimitate si va ajuta sa construiti si sa mentineti increderea. Cuplurile fericite o fac mereu.
Iata care sunt cele 10 intrebari care va vor ajuta sa va aprofundati relatia. Odata ce incepeti, sa nu fiti surprinsi daca discutiile de 20 de minute se transforma in discutii de o ora!
1.Care este cea mai frumoasa si cea mai urata amintire din copilaria ta?
Vorbind despre experientele voastre din copilarie, atat cele pozitive, cat si cele care va ranesc, acest lucru ii poate oferi partenerului o perspectiva asupra a ceea ce v-a format ca adulti. Cunoasterea reciproca a credintelor, visurilor fiecaruia dintre voi poate aduce mai multa intelegere si apreciere a convingerilor, a modului de a fi si a diferentelor.
2.Care sunt cele mai importante trei nevoi ale tale si cum le pot indeplini?
Una dintre cele mai bune modalitati de a va asigura ca partenerul se simte satisfacut si conectat este sa-i indepliniti nevoile. Ganditi-va la lucrurile esentiale pentru a va simti fericiti in relatia voastra si pentru a-i oferi partenerului modalitati specifice de a va satisface nevoile. Aceasta nu inseamna ca este la dispozitia voastra, dar cand face lucruri care sunt importante pentru voi, cum ati putea sa nu va simtiti si mai aproape?
3.Care dintre prietenii si membrii familiei tale crezi ca are cea mai buna relatie si de ce?
Uneori oamenii au dificultati in a exprima ceea ce doresc sau au nevoie intr-o relatie, dar o pot recunoaste cand o vad la un alt cuplu.
4.Care este cel mai bun lucru din faptul ca suntem impreuna?
Odata cu trecerea timpului, cresteti impreuna ca un cuplu. Veti continua sa experimentati lucruri noi ca un cuplu si raspunsurile voastre se pot schimba odata cu trecerea anilor. Aduceti-va mereu aminte de acest lucru. Cuplurile fericite o fac.
5.Ce fel de lucruri pe care le fac eu te deranjeaza si ce comportamente trebuie sa opresc sau sa modific?
Puteti sa sperati ca partenerul este sincer cu voi legat de comportamentele care-l deranjeaza. Dar nu este intotdeauna asa. Unii oameni evita conflictele si ignora aceste actiuni, pentru ca mai tarziu sa apara resentimentele sau furia. Ar putea sa va raneasca ego-ul, dar nu este realist sa credem ca nu-l vom deranja pe partener, nici macar neintentionat. A fi proactiv poate ajuta la minimizarea negativitatii inutile.
6.Ai un motiv pentru care nu poti sa adormi noaptea pe care nu mi l-ai impartasit?
Uneori, partenerul poate pastra ceva ascuns deoarece nu doreste sa va impovareze cu problemele lui, stiind ca aveti suficient stres propriu. Cand va cunoasteti reciproc factorii stresanti, puteti oferi sprijin, intelegere si empatie.
7.Ai visat sa faci ceva, dar nu ai reusit inca? Ce te-a impiedicat sa faci asta?
Partenerul vostru poate avea visuri diferite fata de momentul in care v-ati cunoscut pentru prima data. Este in regula. Punandu-i aceasta intrebare va ofera o perspectiva asupra a ceea ce vrea si ce il impiedica sa isi atinga visurile. Vreti sa fiti cei mai mari sustinatori ai partenerului in atingerea scopurilor sale.
8.De ce ma iubesti? Si cand te-ai simtit cel mai iubit de mine?
Este usor sa spuneti „te iubesc”, gandindu-va ca ar fi de ajuns. Dar stiind de ce, ii aminteste partenerului ca ii recunoasteti calitatile unice. De asemenea, oamenii iubesc diferit si astfel se simt iubiti diferit. Diferentele sunt inevitabile, dar este important sa aveti o comunicare permanenta despre ceea ce amandoi trebuie sa simtiti prin a fi cel mai iubit de celalalt.
9.Ce greseala crezi ca ar fi de neiertat si de ce?
Nu este surprinzator ca partenerii sa faca declaratii scurte cum ar fi „Daca m-ai insela, te-as parasi” sau „Daca ai risipi economiile noastre, as divorta de tine.” Ei nu vorbesc in profunzime despre durerea pe care ar simti-o si de ce. Stiind in detaliu ceea ce l-ar rani pe partener, poate aduce o doza de realitate si va ajuta sa va protejati relatia.
10.Cum ne putem imbunatati viata sexuala?
Una dintre cele mai vulnerabile zone in majoritatea casatoriilor, daca nu cea mai importanta, este intimitatea fizica. Atunci cand respingerea repetata a sexului este considerata o respingere personala, deconectarea se poate stabili cu usurinta. Discutia despre sex in cuplurile fericite este o parte importanta a unei vieti sexuale minunate. Fiti blanzi si pozitivi si concentrati-va asupra lucrurilor de care aveti nevoie si pe care le doriti (spre deosebire de ceea ce face partenerul tau „gresit” sau nu suficient de bine).
Intimitatea sufera atunci cand oamenii se concentreaza asupra lucrurilor care nu merg bine si considera lucrurile bune ca trebuind sa se intample de la sine . Punerea intrebarilor si evidentierea in mod constant a ceea ce va place va va ajuta sa va concentrati asupra acestor lucruri pozitive si va va ajuta sa va imbunatatitii relatia. Nu este un secret, dar in acest mod cuplurile fericite raman fericite.
Dr. Nadia Gorduza este singurul Certified Gottman Couple Therapist & Trainer din Romania, reprezentant exclusiv al Institututui Gottman in Romania.
Date de contact pentru Centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
WhatsApp: +4 0751 202 272
Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:

Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.