Cand luminile se sting, peste tot e pace si liniste si nu mai e nicio distragere a atentiei.
Vreau sa incep cu o poveste reala, a unui client care a pasit acum multi ani prima data la mine in cabinet.
Pentru acest client, totul se intampla noaptea. Simtea extrem de puternic toate durerile si problemele zilnice. Mintea lui se invartea ca intr-un carrousel. Ii veneau in minte toate raspunsurile pe care le-a dat in ziua respectiva si isi facea mustrari de constiinta ca poate ar fi trebuit sa raspunda diferit.
Era bombardat cu ganduri intruzive- imagini de groaza pe care nu le putea opri si care ii invaluiau mintea. Era acaparat de greselile pe care le facuse si era torturat de grijile care nu mai plecau din capul sau.
“Daca” “Dar si daca” “Poate ca”?
Uneori, ore intregi dura pana sa reuseasca sa adoarma.
Daca anxietatea atingea cote maxime, aceasta il urmarea pana si in somn. Visa lucruri inimaginabil de negre, iar somnul era extrem de obositor, cu atacuri de panica si se trezea transpirat.
Care era problema?
Conform psihologului clinician Elaine Ducharme, in societatea de astazi indivizii cheltuie miliarde de dolari pentru a scapa de simptomele anxietatii. Desi aceste simptome pot fi uneori benefice, deoarece ne tin alerti si ne asigura supravietuirea, atunci cand sunt irationale si sunt extreme, ne afecteaza profund.
Atunci cand cineva sufera de anxietate, pericolul resimtit este irational, corpul activeaza raspunsul de lupta sau fuga, dar fara un pericol concret.
De ce anxietatea este mai puternica noaptea?
Conform specialistului Nicky Treadway, in timpul zilei majoritatea persoanelor sunt distrase de diverse sarcini pe care trebuie sa le realizeze. Desi simptomele anxietatii sunt resimtite si in timpul zilei, ele sunt controlate prin schimbarea focusului mental catre altceva. Adica, oamenii care sufera de anxietate isi tin timpul ocupat pe parcursul zilei si nu resimt simptomele atat de puternic.
Insa, pe timpul noptii, se instaleaza anxietatea de noapte, cand corpul nostru isi face comutarea pe ritmul circadian natural. Luminile se sting, productia de melatonina din corp creste, iar corpul nostru ne spune sa ne odihnim. Insa, pentru cineva care are anxietate, a parasi modul de hiperexcitabilitate este foarte greu. Si corpul lupta cu ritmul circadian natural. De aceea, anxietatea devine mult mai puternic resimtita noaptea.
Cand au loc cele mai multe atacuri de panica?
Conform specialistilor, cele mai frecvente atacuri de panica au loc intre 1:30 si 3:30 noaptea. In acest interval lucrurile din jur sunt foarte linistite, nu mai exista distrageri ale atentiei, exista mai putina stimulare si mult mai multe oportunitati de ingrijorare si panica.
Pe langa faptul ca nu avem control asupra acestor simptome, ele pot deveni si mai rele daca nu este nimeni in preajma sa ne ofere ajutor in timpul noptii.
Clientul de care vorbeam la inceput avea diverse ganduri irationale care ii declansau puternic anxietatea si atacurile de panica pe timpul noptii. Isi spunea ca toti din jurul sau il urasc, ca nu este competent la job, dar nici in viata de familie. Isi spunea ca merita totul, ca nu este suficient de bun si ca nu va fi niciodata.
Care au fost recomandarile pentru a gestiona cat mai bine aceste simptome si pentru a evita aparitia lor atat de puternica pe timpul noptii?
In primul rand, psihoterapia. Clientul meu s-a inrolat in procesul psihoterapeutic, motivat fiind de schimbare.
Apoi, o alta recomandare extrem de importanta a fost reglarea somnului, alaturi de inceperea unor exercitii fizice constante, precum si o dieta sanatoasa. Si au dat rezultate in gestionarea simptomelor.
Ce spun specialistii despre tratamentul anxietatii?
In primul rand, tratamentul este personalizat in functie de severitatea anxietatii cu care vine clientul la cabinet. Daca nivelul de anxietate este crescut, se recomanda in paralel cu psihoterapia si medicamentatia.
Psihologul Treadway afirma ca este nevoie de o rutina a somnului extrem de bine echilibrata care ar putea sa ajute in tranzitia de la zi la noapte si la gestionarea simptomelor de anxietate pe timpul noptii.
Astfel, conform specialistului, exista cativa pasi care ar trebui facuti inainte de a ne pune sa dormim, pasi care contribuie la diminuarea anxietatii odata cu venirea serii.
Iata care sunt acestia:
O baie calda in fiecare seara cu 15 minute inainte de culcare.
Utilizarea uleiurilor esentiale (cel de lavanda este cel mai recomandat in anxietate)
Utilizarea unui jurnal de recunostinta
In fiecare seara, cand ne punem in pat, realizarea unor exercitii de relaxare.
Toti acesti pasi sunt esentiali, deoarece ne pregatesc pentru somn si ne adancesc intr-o stare relaxanta, astfel incat anxietatea este diminuata si hiperexcitabilitatea corpului se calmeaza.
Este important de retinut faptul ca si cele mai grave nivele de anxietate pot fi tinute sub control. Cu tratamentul potrivit si cu respectarea tuturor recomandarilor facute de specialisti, anxietatea poate disparea.
Foarte multe persoane reactioneaza foarte bine la tratamentul medicamentos alaturi de terapia cognitiv comportamentala, standard de aur in tratarea anxietatii.
Anxietatea constanta care ingreuneaza somnul noaptea iti poate afecta calitatea vietii zilnice. Performanta ta la locul de munca sau la scoala poate sa se inrautateasca si este dificil sa-ti indeplinesti sarcinile zilnice obisnuite.
Daca anxietatea si lipsa de somn va afecteaza viata in acest fel, este important sa va adresati unui medic sau unui specialist in sanatate mintala pentru ajutor.
Pentru unii oameni, anxietatea nocturna poate duce la insomnie. Insomnia este definita ca o problema persistenta de a adormi sau de a dormi. Insomnia cronica poate avea efecte negative asupra sanatatii, inclusiv un risc crescut de conditii de sanatate, cum ar fi hipertensiunea arteriala si un sistem imunitar slabit si conditii de sanatate mintala, cum ar fi depresia.
Nu lasa anxietatea sa iti afecteze viata! Apeleaza cat mai repede la un specialist si fa primii pasi in tratarea ei!
Specialistii Id Therapy te pot ajuta cu metode eficiente si rapide sa te simti din nou liber!
Articole asemanatoare:

Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.