Dacă te confrunți adeseori cu stări de tulburare, comportament obsesiv compulsiv sau sănătate mintală fragilă, nu ești singurul!
Însă cu siguranță trebuie să ții acest lucru sub control…înainte să îți controleze el viața.
Furia și frustrarea sunt sentimente naturale pe care le simte fiecare dintre noi. Fie când pierdem autobuzul și întârziem la muncă, fie când partenerul face ceva ce ne irită. O stare de nervi ușoară este chiar normală în aceste situații.
Dar cum știi ce e în limita normalului și ce o depășește?
Atunci când furia sau stările de nervi ne scapă de sub control, ne afectează relațiile cu cei din jur. Sau chiar sănătatea mintală. Ba chiar mai mult, acestea pot fi simptome asociate cu un comportament obsesiv compulsiv.
Pe lângă că ne afectează sănătatea mintală, furia și agresivitatea pot să conducă inclusiv la complicații de natură legală.
Ai impulsuri agresive din când în când?
În primul rând, problemele cu irascibilitatea sunt destul de comune și apar uneori chiar din cauza stresului. Este însă extrem de important să fii conștient atunci când acestea devin o problemă reală, și să faci pași înspre a le rezolva.
Cât timp lucrezi la acest aspect, nu te simți vinovat. Cel mai important este să găsești ajutor cât mai curând, ca impulsurile tale agresive să nu rănească pe nimeni.
Fiindcă am adus în discuție impulsurile agresive, acestea pot să fie simptome ale tulburării explozive intermitente, care poate să afecteze pe oricine.
Tu ai auzit despre tulburarea agresivă intermitentă?
Aceasta este o condiție care constă în episoade de furie greu de controlat. Printre efectele acestor episoade se pot număra agresiune fizică și verbală (atât la adresa altor persoane, cât și la adresa proprie) sau daune fizice.
Însă doar fiindcă ai impulsuri agresive, nu înseamnă că ai tulburare agresivă intermitentă în mod neapărat!
Deși cauzele acestei condiții sunt relativ necunoscute, experții consideră că tulburarea explozivă intermitentă este legată de diferiți factori. De la traume din copilărie, până la stres cronic și posibile anormalități la nivel cerebral.
Există studii care arată că anumite tulburări la nivelul cortexului prefrontal ar putea să influențeze apariția acestei condiții. Adițional, multe simptome ale acestei condiții pot fi ușor confundate cu un comportament obsesiv compulsiv.
Cum poți controla un comportament obsesiv compulsiv?
Ei bine, există tratamente care aleviază simptomele de nervozitate și frustrare. Acestea sunt împărțite în două categorii: tratamente medicamentoase sau pe bază de terapie. Iată câteva informații despre fiecare:
Tratamentele medicamentoase
În cazul în care în urma unui test reiese faptul că tulburarea poate fi reglată prin intermediul medicamentelor, se pot prescrie o varietate de medicamente. De la medicamente stabilizatoare până la pastile anti-depresive, există tratamente care pot să stabilizeze starea pacientului. Astfel, poți să ții aspectele unui comportament obsesiv compulsiv sub control.
Tratamente pe bază de terapie
Acest tip de tratament se concentrează pe o abordare diferită. Aceasta nu include medicamente în mod necesar, și se concentrează pe conceptul de sănătate mintală. Pe durata ședințelor de terapie, specialistul poate să observe tiparele sau factorii declanșatori pe care îi prezinți.
Prin intermediul diferitor exerciții și după consiliere, poți învăța mecanisme de cooperare pentru comportament obsesiv compulsiv.
Cum poți preveni această condiție?
Dacă nu suferi de tulburare agresivă intermitentă însă vrei să îți controlezi impulsurile agresive care există, ai mai multe opțiuni:
- Identifică factorii declanșatori și încearcă să îi controlezi sau eviți. De exemplu, dacă este vorba de o anumită persoană, încearcă să diminuezi contactul cu aceasta.
- Învață metode de relaxare. Fie că este vorba despre meditație sau pur și simplu tehnici de respirare, acestea ajută la relxarea mușchilor. De asemenea, prin practicarea acestor exerciții, creierul are timp de procesare înainte de a acționa impulsiv.
- Stabilește limite și comunică sănătos: este necesar ca toată lumea să învețe metode sănătoase de a-și comunica sentimentele și de a fi asertiv. Adițional, experții recomandă ca fiecare dintre noi să impună limite sănătoase și să le cerem celor din jur să le respecte.
Dacă simți că impulsurile agresive îți afectează viața de zi cu zi și relația cu persoanele din jur, nu ezita să apelezi la ajutor specialist. Problemele cu furia pot să devină serioase cu rapiditate, așa că ține-ți propriul comportament sub observație, astfel încât să nu se agraveze, spre dezavantajul tuturor.
Id Therapy Bespoke Treatment Center este primul centru din România care ofera solutii terapeutice personalizate calate pe nevoi unice individuale. Printre serviciile oferite se numără Psihoterapie și Pshihoterapie Individuală.
Articole asemanatoare:

Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.