Vrei sa creezi un atasament puternic cu nou-nascutul tau?
Aceste sfaturi iti pot arata cum sa raspunzi la indicatiile bebelusului si sa te asiguri ca are cea mai buna baza posibila pentru a naviga, mai apoi prin viata.
Ce este atasamentul sigur?
Atasamentul sau legatura de atasament este relatia emotionala unica dintre bebelusul tau si tine, ingrijitorul sau principal. Este un factor cheie in modul in care se organizeaza creierul sugarului si in modul in care copilul se dezvolta pe plan social, emotional, intelectual si fizic.
Insa, calitatea legaturii de atasament variaza.
O legatura de atasament sigura (securizanta) provine din schimbul emotional care ii va conecta pe cei doi (mama si bebelus), asigurand faptul ca bebelusul se simte suficient de sigur si de calm pentru a experimenta dezvoltarea optima a sistemului nervos.
Atasamentul sigur ofera copilului tau cea mai buna baza pentru viata: dorinta de a invata, o constientizare de sine sanatoasa, incredere si consideratie pentru ceilalti.
O legatura de atasament nesigura, care nu reuseste sa raspunda nevoii copilului de siguranta si intelegere, poate duce la confuzie cu privire la propria identitate si dificultati de invatare si relationare cu ceilalti mai apoi in viata.
Mituri si adevaruri despre atasamentul sigur
Mit: „Copilul meu este atasat de mine doar pentru ca l-am nascut”.
Adevar: sugarii au sisteme nervoase independente care pot fi diferite de ale noastre. Ceea ce te face sa te simti bine poate sa nu fie acelasi lucru care il face pe bebelusul tau sa se simta bine. Deci, daca nu te uiti si nu asculti indiciile emotionale ale sugarului tau, nu vei intelege nevoile sale individuale.
Mit: „Atasamentul sigur si dragostea sunt acelasi lucru.”
Adevar: Legatura si atasamentul se intampla instinctiv intre mame si bebelusi, dar, din pacate, dragostea fata de bebelus nu duce automat la un atasament sigur. Atasamentul sigur se dezvolta din capacitatea ta de a-ti gestiona stresul, de a raspunde la indiciile bebelusului tau si de a-ti calma copilul.
Mit: „Imi este greu sa citesc semnele bebelusului meu si nu-mi pot da seama intotdeauna ce vrea, asa ca bebelusul meu nu poate sa dezvolte un atasament sigur”.
Adevar: Nu este posibil sau necesar sa intelegi toate nevoile emotionale ale bebelusului tau tot timpul pentru a dezvolta o legatura de atasament sigura. Atata timp cat recunosti o deconectare si incerci o apropiere, relatia va ramane puternica si poate chiar sa devina mai puternica ca urmare a repararii deconectarii.
Mit: „Daca raspund intotdeauna la nevoile lor, acest lucru ii va face pe bebelusi rasfatati”.
Adevar: Dimpotriva, cu cat esti mai receptiv la nevoile unui copil, cu atat copilul va deveni mai putin „rasfatat” pe masura ce creste. Legatura creeaza incredere, iar copiii cu atasamente sigure tind sa fie mai independenti, nu mai dependenti.
Mit: „Bebelusii pot avea o legatura de atasament sigura cu mai multe persoane”.
Adevar: Bebelusii formeaza un atasament sigur cu o singura persoana – persoana care petrece cel mai mult timp ingrijindu-i. Cu toate acestea, se pot atasa sau conecta intr-un mod iubitor cu toti acei oameni care au grija de ei, insa atasamentul sigur este format doar de catre si cu ingrijitorul principal.
Mit: „Atasamentul securizant sau sigur este un proces intr-o singura directie, care se concentreaza pe citirea corecta a indicatiilor bebelusului meu”.
Adevar: Atasamentul este un proces interactiv cu doua cai, in care bebelusul tau iti citeste indiciile, in timp ce tu le citesti pe ale sale.
Care este procesul de dezvoltare a unui atasament sigur?
Procesul de dezvoltare a unui atasament sigur este interactiv si dinamic. Atat tu, cat si bebelusul participati la un schimb de indicii emotionale nonverbale care il fac pe bebelus sa se simta inteles si in siguranta. Chiar si in primele zile de viata, bebelusul preia indiciile emotionale – tonul vocii, gesturile si emotiile – si iti trimite semnale plangand, gangurind, mimand expresiile faciale si, in cele din urma, zambind, razand, aratand, si chiar tipand.
Atasamentul sigur se dezvolta din succesul acestui proces de comunicare nonverbala dintre tine si bebelus.
De ce este atat de important atasamentul sigur?
O legatura sigura de atasament il invata pe bebelus sa aiba incredere in tine, sa-ti comunice sentimentele si, in cele din urma, sa aiba incredere si in altii. Pe masura ce tu si bebelusul tau va conectati, copilul invata cum sa aiba un sentiment de sine valoros si cum sa fie intr-o relatie iubitoare, empatica.
Atasamentul sigur face ca partile din creierul bebelusului responsabile pentru dezvoltarea sociala si emotionala, comunicare si relatii sa creasca si sa se dezvolte in cel mai bun mod posibil. Aceasta relatie de atasament devine fundamentul capacitatii copilului de a se conecta cu ceilalti intr-un mod sanatos.
Calitatile pe care le are in relatiile cu adultii – cum ar fi empatia, intelegerea, dragostea si capacitatea de a raspunde fata de ceilalti – sunt invatate mai intai in copilarie.
Cand bebelusii dezvolta un atasament sigur, ei sunt mai capabili sa:
Dezvolte relatii intime satisfacatoare.
Mentina echilibrul emotional.
Sa se simta increzatori si sa fie buni cu ei insisi.
Se bucura sa fie alaturi de ceilalti.
Isi revin mai usor din dezamagire si pierdere.
Un atasament sigur cu bebelusul este benefic si pentru tine!
Natura a programat mamele, precum si copiii lor, sa aiba o experienta de „indragostire” printr-un atasament sigur. Bucuria pe care o experimentezi cand te conectezi cu bebelusul ajuta la ameliorarea oboselii datorata lipsei somnului si a stresului de a invata cum sa iti ingrijesti copilul nou-nascut. Procesul de dezvoltare a atasamentului sigur elibereaza endorfine in corpul tau care te motiveaza, iti dau energie si te fac sa te simti fericita. Crearea unui atasament sigur cu bebelusul poate necesita un mic efort, dar recompensele sunt uriase pentru amandoi!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
WhatsApp: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:

Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.